Virgil Popescu, precizări despre schema de ajutor de stat pentru HoReCa: Vorbim de peste 50.000 de firme, o valoare maximă plafonată la 800.000 de euro per companie. Se califică și dacă au datorii la stat

Virgil Popescu, precizări despre schema de ajutor de stat pentru HoReCa: Vorbim de peste 50.000 de firme, o valoare maximă plafonată la 800.000 de euro per companie. Se califică și dacă au datorii la stat
Foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a făcut o serie de precizări despre schema de ajutor de stat anunțată miercuri pentru sectorul HoReCa și a declarat că, în ședința de Guvern, va fi citită în primă lectură o ordonanță prin care se vrea acordarea unui „ajutor de stat de 20% din pierderea cifrei de afaceriaferentă anului 2020 față de 2019”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, precizări despre schema de ajutor de stat pentru HoReCa

„Astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanții HoReCa la Guvern, împreună cu primul-ministru. Am avut o discuție vizavi de problemele care sunt în sectorul HoReCa și le-am adus la cunoștință că mâine, în ședința de Guvern, o să citim în primă lectură o Ordonanță de Guvern, prin care vrem să acordăm un ajutor de stat de 20% din pierderea cifrei de afacere aferentă anului 2020 față de 2019. Ca să se înțeleagă foarte bine, un antreprenor în domeniul HoReCa își calculează cifra de afaceri pe anul 2020, cifra de afaceri pe 2019, face diferența între 2020 și 2019 – dacă rezultatul este negativ, adică cifra a scăzut față de 2019, 20% din diferență este pur și simplu ajutor de stat dat direct către compania respectivă. Direct în cont (n.r. – se varsă banii), de la Ministerul Economiei. Va fi o schemă de ajutor de stat directă, gestionată de Ministerul Economiei. Va fi o aplicație informatică, așa cum am dat drumul și la celelalte aplicații informatice. Practic, va fi din dreptul unui calculator o evaluare automată, pe Ministerul Economiei (n.r. – site-ul), va fi un program al Ministerului Economiei”, a explicat Virgil Popescu, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

„Ceea ce va trebui să verificăm este ca cifra de afaceri să fie aferentă codurilor CAEN de HoReCa, pentru că există posibilitatea ca o companie, chiar din domeniul HoReCa, să mai aibă și alte coduri CAEN care nu sunt din domeniul HoReCa”, a mai adăugat el.

Întrebat dacă banii există și când va începe programul, ministrul Economiei a răspuns: „Noi am notificat schema la Consiliul Concurenței, care, evident, își va da un aviz pe ea și o va trimite la Comisia Europeană. În urma aprobării de către Comisia Europeană, putem spune că putem lansa această schemă. Vorbim de în jur de peste 50.000 de firme, o valoare maximă a ajutorului de stat este limitată, plafonată la 800.000 de euro pentru ca atât poate fi ajutorul acordat în această perioadă de pandemie – este o decizie a Comisiei Europene – per companie maxim. Poate să fie mai puțin. Ca să ia 800.000 de euro, ar trebui să aibă o pierdere de 4 milioane de euro. Maximul bugetului care poate fi – dacă vorbim de 50 și ceva de mii de firme, ne închidem în 500 de milioane de euro pe total”.

Întrebat care vor fi condițiile de calificare și mai precis dacă pot participa la program și firmele cu datorii la stat, demnitarul liberal a afirmat: „Nu o să punem. O să fie condițiile de ajutor de stat care sunt pe regulamentul european, adică să nu fie în dificultate, să nu aibă de returnat un ajutor de stat, să nu fie în reorganizare sau în faliment. Dacă are datorii la stat, se califică, pentru că cu banii aceștia, evident, vom dori să își plătească și datorii la stat și ceea ce le-am spus – și probabil va fi o condiție pe care o vom introduce – nu vom lăsa ca din acești bani să își ridice dividende. Adică mi se pare cu bun simț”.