Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătății. Interimatul va fi asigurat de Dan Barna / Și Andreea Moldovan pleacă din funcția de secretar de stat. Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare

Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătății. Interimatul va fi asigurat de Dan Barna / Și Andreea Moldovan pleacă din funcția de secretar de stat. Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 14 aprilie, ora 12.35 – Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a lui Vlad Voiculescu.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul sănătății”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

UPDATE, 14 aprilie, ora 12.20 –Decizia premierului Florin Cîţu de eliberare din funcția de secretar de stat aAndreei Moldovan a fost publicată în Monitorul Oficial.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vlad Voiculescu a fost demis din funcția de ministru al Sănătății. Și Andreea Moldovan a fost demisă din funcția de secretar de stat. Intermatul la Ministerul Sănătății va fi asigurat de Dan Barna.

Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, demiși

”Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a transmis premierul.

Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătății. Interimatul va fi asigurat de Dan Barna

Vlad Voiculescu a fost subiectul mai multor controverse în ultima vreme. De când a preluat funcția de ministru al Sănătății, în decembrie 2020, a fost criticat frecvent pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus. În plus, în mandatul său au avut loc tragediile de la Institutul „Matei Balș” și de la Spitalul ”Victor Babeș”.

Iar totul a culminat cunoulordin de carantinare a oraşelor care ar fi trecut fără ştiinţa premierului.Concret, marți seară a apărut în Monitorul Oficial un ordin semnat de Andreea Moldovan, prin care au fost schimbate criteriile de carantinare a localităților, ordin despre care premierul nu ar fi avut cunoștință.

Ludovic Orban: Susținem dreptul premierului ca atunci când consideră că un ministru afectează buna funcționare a Guvernului să îl schimbe

Demiterea lui Vlad Voiculescu vine la doar două zile după ședința liderilor coalițieid e guvernare, la finalul căreia, vicepremierul Dan Barna, lider al USR, spunea că nu s-a pus problema ca Voiculescu să plece de la Ministerul Sănătății.

Tot atunci, președintele PNL, Ludovic Orban, declara că liberalii sunt îngrijorați în legătură cu modul în care este gestionată situația pandemiei de căjtre Ministerul Sănătății și că menținerea în funcție a lui Vlad Voiculescu este responsabilitatea politică a partidului care îl susține.

”Le-am spus foarte clar că răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție a luiVlad Voiculescuaparține partidului care îl susține. Privim extrem de îngrijorați modul în care este gestionat Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății este unul dintre cele mai încercate ministere în condiții de pandemie și în condițiile în care ne confruntăm cu al treilea val. Exigența noastră față de felul în care este gestionat Ministerul Sănătății este maximă. (…)

De asemenea, noi susținem foarte clar dreptul premierului ca atunci când consideră că un ministru afectează buna funcționare a Guvernului, nu-și îndeplinește atribuțiile și nu pune în practică programul de guvernare și generează situații care pot pune în pericol buna funcționare a Guvernului, premierul are dreptul constituțional de a propune schimbarea ministrului respectiv”, spunea Ludovic Orban.