Vot în Parlament: Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate vor putea fi crescuți nu doar de rude, ci și de alte persoane de care sunt atașați / Alte noi reglementări privind îngrijirea minorilor

Vot în Parlament: Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate vor putea fi crescuți nu doar de rude, ci și de alte persoane de care sunt atașați / Alte noi reglementări privind îngrijirea minorilor
Foto: Pixabay

Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea (PSD), a anunțat că a trecut de Parlament un proiect de lege care prevede că minorii care au părinții plecați la muncă în străinătate vor putea fi îngrijiți nu doar de rudele lor, ci de orice altă persoană de care copiii sunt atașați.

Ce mai prevede proiectul de lege privind îngrijirea copiilor

Proiectul face referire și la situațiile în care părinții nu se înțeleg, după separare, asupra modului în care vor menține legătura cu minorul. Astfel, e nevoie obligatoriu de consimțământul copilului, dacă acesta a împlinit 14 ani, la stabilirea programului de menținere a relațiilor personale cu ambii părinți. Dacă minorul nu vrea să-și dea acordul asupra programului, acesta va fi stabilit de instanță.

De asemenea, copiii pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială nu vor mai putea fi mutați dintr-un serviciu de tip familial într-unul de tip rezidențial decât dacă se constată o situație care pune în primejdie viața și securitatea acestora. Iar în etapa de monitorizare a copiilor reintegrați în familie, reprezentanții serviciilor de asistență socială vor trebui să întocmească rapoarte de monitorizare trimestriale vreme de doi ani, nu doar pentru șase luni, ca acum.

Proiectul de lege adoptat mai prevede creșterea indemnizației pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție socială până la echivalentul a trei salarii minime brute de bază, nu doar unul, ca până acum.

De asemenea, tinerii din sistemul de protecție specială vor avea și posibilitatea de a continua măsura de protecție specială sau de a primi o indemnizație lunară de aproximativ 2.500 de lei lunar, până la împlinirea vârstei de 20 de ani.

Firea, despre proiectul de lege privind îngrijirea copiilor

„Este un moment extrem de important, pentru că toate aceste noi prevederi au implicații asupra vieții copiilor din această țară. Și ne referim la copiii care au părinți plecați la muncă în străinătate, la copiii îngrijiți de părinți aflați în divorț, care nu se înțeleg asupra rolului pe care îl vor avea în viața acestora, la copiii solicitanți de azil sau la copiii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială”, a transmis Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a precizat că era nevoie urgentă de reglementarea acestor aspecte, ce nu au fost aplicate de doi ani.

Amintim că tot azi a fost votată cu scandal în Parlament legea ce reglementează educația sexuală în școli.

Urmăriți B1TV.ro și pe