34 de ani de la momentul de glorie al fotbalului românesc. 7 mai 1986, ziua în care Steaua a adus Cupa Campionilor la București

Ziua de 7 mai a rămas în istoria fotbalului românesc, după ce, în 1986, Steaua devenea prima echipă din Europa de Est care lua Cupa Campionilor Europeni.

După ceîn 1985și 1986Steaua a înregistrat performanțe greu de egalat, echipa a câștigat șifinala de pe 7 mai 1986. Meciul s-a jucat la Sevilla, pe stadionul Ramón Sánchez Pizjuánși a adus RomânieisinguraCupă a Campionilorcâștigată deo echipăromânească.

Cum arată echipa Steaua care a adus marele trofeul la București

Antrenorul Stelei era, la acea vremeEmeric Ienei, iar jucătorii: Helmuth Duckadam – Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (Anghel Iordănescu – ’75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II – ‘107).

În echipa adversă, FC Barcelona, antrenor era Terry Venables, iar jucătorii: Francisco Gonzalez Urruticoechea – Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas – Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt – ’85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita – Steve Archibald (Angel ‘Pichi’ Alonso Herrera – ‘106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.

HelmuthDuckadama devenit cel mai celebru portar pe care România l-a avut vreodată

Supranumit și caeroulde la Sevilla,Duckadama devenit vedeta României, după ce a reușit să apere patru penalty-uri de la 11 metri în fața jucătorilor Barcelonei.

Portarul a mărturist că victoria din 1986 i-a schimbat viața radical și că fără acest moment numele lui nu ar fi rămas în istoria fotbalului.

“E clar că Dumnezeu a fost darnic cu mine și mi-a scris undeva, acolo, că trebuie să fie momentul meu. Fără 7 mai 1986 probabil eram un simplu portar care a trecut și el prin Divizia A. Unul oarecare… Nu mai eram atât de cunoscut, nu mai mă oprea lumea pe stradă și nu mai dădeam autografe. Destinul meu s-a schimbat radical din acel moment! Devenisem vedetă, ca să zic așa! Nu eram obișnuit cu asta. a declarat Duckadam pentru Libertatea.

În vara acelui an, Duckadama suferit o intervenție chirurgicală suferita la bratul drept,motiv pentru carecarieracampionului a luat sfârșit.

Gabi Balint a simțit emoția victoriei de pe teren

Dacă la început a crezut că nu au nici o șansă să obțină trofeul, după al doilea penalty apărat de Helmuth și după ce Lăcătuș a marcatși-a dat seama că scrie istorie.

“Am simțit că orice s-ar întâmpla noi vom câștiga Cupa, asta am simțit. Am simțit că destinul nu ne va lăsa să pierdem”, a povestit Gabi Balint.

Vestea cea mare a fost umbrită la București de aniversarea Partidului Comunist Român

„Sportul”a fost singurul ziar carea trimiso echip de jurnaliști în Spania la Sevilla, pentru a relatafinala.

Vestea a fost publicată abia pepagina5 a publicație, deoarececel mai importanta eveniment al zilei era aniversărea a 65 de ani de la înființarea Partidului Comunist în România.

După marea victorie, România se clasa pe locul 11 în topulUEFA,peste ţări ca Franţa, Olanda, Suedia, Cehoslovacia sau Polonia.În fruntea clasamentuluise aflauItalia, Germania de Vest şi URSS.