Debut „Briliant”. România U21 s-a impus în Finlanda, 1-3, la primul meci cu Adrian Mutu pe bancă, și păstrează șanse pentru calificarea la Europeanul de tineret

Debut „Briliant”. România U21 s-a impus în Finlanda, 1-3, la primul meci cu Adrian Mutu pe bancă, și păstrează șanse pentru calificarea la Europeanul de tineret
foto: Facebook @ Echipa națională

Adrian Mutu și-a început perfect aventura pe banca „tricolorilor mici”. La primul meci cu „Briliantul” în postura de selecționer, România U21 a învins selecționata similară a Finlandei, 1-3, și păstrează șanse de calificare la Europeanul de tineret din 2021, care va avea loc în Ungaria și Slovenia și va alinia la start 16 echipe.

Amintim că, de la 21:45, echipa națională de seniori a României o va înfrunta pe Irlanda de Nord, în prima partidă din actuala ediție a Ligii Națiunilor. Meciul va avea loc pe Arena Națională din Capitală și va fi partida de debut a lui Mirel Rădoi la cârma „tricolorilor mari”.

Debut „Briliant” pentru Adrian Mutu. România U21 s-a impus în Finlanda

În acest moment, echipa națională de tineret este a 2-a clasată în Grupa a 8-a pentru calificarea la Campionatul European U21, din care mai fac parte selecționatele similare din Danemarca, Finlanda, Irlanda de Nord, Ucraina și Malta. „Tricolorii mici” s-ar fi putut apropia la două puncte de liderii din grupă, danezii, dar aceștia din urmă au egalat în ultimele momente ale partidei cu ucrainenii, iar clasamentul arată în felul următor:

  1. Danemarca U21- 6 meciuri jucate – 16 puncte acumulate
  2. România U21 – 6 – 13
  3. Finlanda U21 – 6 – 7
  4. Irlanda de Nord – 6 – 7
  5. Ucraina U21 – 5 – 4
  6. Malta U21 – 5 – 1

Într-un comunicat publicat cu ocazia victoriei, Federația Română amintește că Adrian Mutu, golgheter all-time al naționale mari la egalitate cu marele Gheorghe Hagi (cu 35 de goluri fiecare), spunea: „Mi-au rămas amintirile: cu golurile, cu antrenamentele, cantonamentele, cu antrenorii, colegii, cu tristețile , cu bucuriile, dar mai ales cu suporterii. Cu românii mei. Pentru că atunci când m-au aplaudat și mi-au scandat numele am simțit că toată lumea e a mea. La imnul tării mele, acolo jos, pe gazon, cu 10 pe spate si cu banderola de căpitan pe braț, imi auzeam bătăile inimii amplificate de 1000 de ori”. Azi, la intonarea imnului, cu privirea sus, privind spre viitor, Adrian Mutu pășea pe un nou drum la echipa națională, scrie FRF.

O cronică a meciului realizată de FRF

La peste 20 de ani de la primul gol tricolor, luptă din nou pentru România! Pe spate nu mai poartă numărul 10, pe braț nu mai e banderol, însă este românul care e cel mai aproape de cei 11 jucători ce luptă pentru fiecare inimă de suporter român!

Partida a început pe o ploaie năprasnică, finlandezii au încercat să dea repede lovitura. Puțin surprinși, tricolorii suferă. Vlad scoate o minge grea, iar din cornerul rezultat gazdele lovesc bara. Replica noastră vine de la Man. Noul număr 10 de la U21 intră în careu și șutează pe jos la colțul lung, dar portarul reține. La poarta noastră, Vlad mai are o intervenție salvatoare. Avem reacție! Olaru ia o acțiune pe cont propriu, intră în careu și deschide scorul! Mutu aplaudă, e primul gol oficial al României U21 cu el pe bancă.

Finlandezii nu cedează însă! Ba din contră! Se aruncă în ofensivă și egalează prin Soisalo, șut pe jos la colțul lung. E 1-1 și o luăm de la capăt.

La 8 minute de la reluare, Mutu îl aruncă în teren pe Costache, în locul lui Ganea. Căutăm victoria, avem nevoie să câștigăm pentru a continua cursa de urmărire a liderului grupei, Danemarca. Olaru inventează o pasă excelentă pentru Mihăilă, iar masivii stoperi finlandezi nu au nicio șansă în fața lui Vali. Singur cu portarul, scăriță și avem 2-1! De data asta nu ne mai retragem și în trei minute Man are două ocazii bune de a mări avantajul: prima oară apără portarul, a doua oară mingea trece puțin pe lângă bară.

Finlandezii caută egalarea, dar Vlad e în zi mare! Respinge peste poartă torpila lui Haukioja. Mai sunt 15 minute până la final! Man își mai trece în cont o ocazie, întârzie execuția, iar șutul său e deviat în corner. Golul trei vine din gheata lui Andrei Ciobanu, unul dintre supraviețuitorii de la Euro2019. Costache trimite în centru, Mihăilă sare peste minge, iar Ciobi trage fără milă și face fericiți milioanele de suporteri români aflați în fața televizorului.

E VICTORIE în Finlanda, țară ai cărei locuitori sunt considerați a fi cei mai fericiți. Vineri seara, la Turku, românii au fost cei bucuroși!

Tags: