Eduard Novak își dorește să cucerească o medalie la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Eduard Novak își dorește să cucerească o medalie la Jocurile Paralimpice de la Tokyo
Eduard Novak, în platoul B1 TV

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a declarat duminică, că își doreste sa participe la Jocurile Paralimpice de la Tokyo și să cucerească o medalie la proba de ciclism.

Chiar dacă a lăsat antrenamentele  pe locul doi în ultimele luni, odată cu preluarea mandatului de ministru, Novak este optimist că va face perfomanță.

Sincer mi-aş dori să fiu pregătit, să am o şansă pentru medalii. E foarte greu să fii şi ministru şi sportiv de performanţă. Mai ales în prima parte a mandatului, patru luni am cam lăsat pe locul doi pregătirea. Acum încep să mă focusez cât mai mult, cred că aş avea o şansă la medalii, vedem”, a declarat Novak la stadionul Arcul de Triumf.

El a precizat că deocamdată nu s-a decis dacă îşi va continua cariera şi după Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

„Deocamdată vreau să mă bucur de aceste clipe, pentru că Jocurile Olimpice îţi oferă clipe de neuitat şi merită să te pregăteşti pentru asta. Nu ştiu dacă voi mai concura şi în 2024, deocamdată mă concentrez pe Tokyo, vedem”, a spus el.

Jocurile Paralimpice 2020 se vor desfăşura între 24 august şi 5 septembrie 2021 la Tokyo. Novak este singurul campion paralimpic al României.

în 2012 a cucerit la Londra medalia de aur în proba de urmărire pe pistă și pe cea de argint în proba de contratimp pe șosea. La ediția de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe șosea, în timp ce la Tokyo, Eduard Novak ar putea bifa cea de cincea participare la Jocurile Paralimpice.

Accidentul prin care a trecut Eduard Novak

Actualul ministru al sportului se antrena pentru o carieră de succes la patinaj, însă un cumplit accident de mașină i-a întors spulberat visul.

El a fost implicat într-un cumplit accident rutier în 1996, în urmă căruia și-a pierdut laba piciorului drept.

„Eu nu mi-am pierdut doar laba piciorului drept, eram în lotul pentru Nagano la patinaj şi mi-a luat doi ani să-mi dau seama care este menirea vieţii mele. Poate asta a fost soarta mea, ca viaţa mea să se îndrepte către ciclism”, spunea ministrul pentru digisport.ro

Medaliile câștigate de ministrul Sportului

Iată care sunt medaliile câștigate de Novak de-a lungul anilor:

  • 1 medalie de aur la Jocurile Paralimpice
  • 1 medalie de aur la Campionatul European de Paraciclism de la Alkmaar (2005)
  • 2 medalii de argint la Jocurile Paralimpice: Beijing, 2008 și Londra, 2012
  • 2 medalii de argint la Campionatele Mondiale de Paraciclism
  • 3 medalii de bronz și 1 de argint la Campionatele Mondiale (2020: bronz – 1 km contratimp,  la general la finalul competiție și argint – proba de 4 km urmărire individuală; 2019: bronz – Campionatul Mondial de Paraciclism pe Șosea de la Emmen, Olanda)