Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)

Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
Delegația României a obținut trei medalii la canotaj, una de aur și două de argint, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Un campion se crește enorm de greu, a declarat Elisabeta Lipa, președinta Federației Române de Canotaj. În cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, fosta mare sportivă a subliniat că în sectorul nu există niciun plan de investiții, „pe niciun termen, nici lung, nici scurt”.

„Este ceva fantastic să vezi acolo cum trece primul linia de sosire, când se intonează imnul, când drapelul se ridică pe cel mai înalt catarg… sunt niște sentimente unice și păcat pentru că avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, ei trebuie finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță”, a declarat președinta FRC.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, pe B1 TV, despre situația sportului românesc

Întrebată cât de greu este pentru un sportiv să obțină premiul olimpic, mai ales având în vedere condițiile de finanțare a sportului românesc, Elisabeta Lipa a explicat: „Este enorm de greu, exact ceea ce v-am spus eu și puțin mai devreme. Un campion olimpic nu poți să-l faci de la o ediție la alta. Dacă citiți palmaresul al acestor sportivi, o să vedeți că ei au început canotajul cam la vârsta de 13-14 ani, au participat la campionate mondiale, europene de juniori, acum marea majoritate dintre ei au vârsta de tineret. Un campion se crește enorm de greu. Problemele financiare au fost, vor fi și nu cred că vom scăpa vreodată de ele – ba din contră, ne adâncim. Ne adâncim în aceste neajunsuri pentru că nu există așa o linie, o coerență în finanțare, începând de la bază și până la a susține echipa olimpică. Cluburile, care sunt motorul performanței, acolo se nasc campioni, acolo se face selecția, de acolo pleacă sportivii, au ajuns de nu au bani să se ducă două zile la un campionat național. Ce selecție, ce pregătire, ce masă, ce medicație… astea costă enorm de mult”.

„Nu există niciun plan de investiții, pe niciun termen, nici lung, nici scurt. Fiecare ne descurcăm cum putem”, a adăugat fosta mare sportivă.

Talentul trebuie recrutat și îndrumat către înalta performanță, a subliniat Elisabeta Lipă.

„Sigur că da. Dacă este un copil talentat, nu e păcat ca talentul să se risipească? Talentul trebuie recrutat de către specialiști și îndrumat către înalta performanță, și după care să ne bucure așa cum ne bucură copiii aceștia care concurează și câștigă medalii. Este atât de greu de descris în cuvinte fericirea aceasta pe care o trăiesc, emoțiile pe care le-am trăit, parcă am derulat filmul și m-am dus înapoi pe vremea când concuram, și n-am simțit nicio diferență de emoție, de stres, de nedormit. Este ceva fantastic să vezi acolo cum trece primul linia de sosire, când se intonează imnul, când drapelul se ridică pe cel mai înalt catarg… sunt niște sentimente unice și păcat pentru că avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, ei trebuie finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță”, a mai spus președinta FRC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`