EXCLUSIV // Ce spune FRF despre amicalul României cu Belarus, ultima dictatură din Europa care își reprimă cetățenii ce protestează împotriva regimului Lukashenko: “Situația politică nu ar trebui să impacteze fotbalul”

EXCLUSIV // Ce spune FRF despre amicalul României cu Belarus, ultima dictatură din Europa care își reprimă cetățenii ce protestează împotriva regimului Lukashenko: “Situația politică nu ar trebui să impacteze fotbalul”

Federația Română de Fotbal a anunțat, pe site-ul oficial, că meciul amical, pe Stadionul ”Ilie Oană” din Ploieşti. Având în vedere situația tensionată din Belarus, unde dictatorul Alexander Lukashenko exercită de săptămâni bune o represiune asupra cetățenilor care nu recunosc victoria sa în alegerile prezidențiale, mulți s-au întrebat în ce măsură partida amicală de miercuri seară nu va afecta imaginea echipei naționale.

Cum răspunde FRFacuzațiilor că a permis desfășurarea meciului

Într-un răspuns oferit pentru B1.RO, FRF explică faptul că amicalul cu Belarus a fost organizat pentru respectarea calendarului UEFA. De asemenea, FRF precizează că situația politică nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra partidelor de fotbal.

“Această partidă amicală este impusă de cerințele UEFA privind numărul minim de partide al unei reprezentative per an calendaristic și pentru respectarea calendarului fixat de forul continental pentru luna noiembrie.

În acest context, în ciuda calendarului competițional deja aglomerat, echipa națională trebuie să dispute această partidă.

Pentru data de 11 noiembrie, lista posibililor oponenți a fost restrânsă, având în vedere și faptul că alte reprezentative europene sunt angrenate în barajul pentru EURO, dar și faptul că restricțiile impuse de pandemie afectează posibilitatea călătoriei și disputării partidelor cu reprezentative din afara continentului.

Considerăm că situația politică din orice stat nu ar trebui să impacteze fotbalul, nu există legătură între activitatea sportivă a unei echipe naționale și zona politică, fotbalul este un sport și trebuie să rămână totdeauna în afara sferei politice. Astfel, orice perspectivă precum aceea la care vă referiți este lipsită de temei”, se precizează în răspunsul primit.

Cum s-a evitat în trecut desfășurarea unor partide cu țările marginalizate la nivel internațional

Această partidă a stârnit interes mai ales că în trecut s-a evitat în mod explicit organizarea unor meciuri cu un alt stat recunoscut pentru nerespectarea drepturilor și lebertăților fundamentale ale cetățenilor, Iranul.

Federaţia Română de Fotbal anunţa în octombrie 2019 că nicio reprezentativă nu va juca împotriva Iranului, întrucât femeile nu sunt lăsate pe stadion în această ţară:

„Având în vedere parteneriatul dintre FRF şi Federaţia de Fotbal din Iran încheiat în 2017, decidem ca niciun lot reprezentativ al României de fotbal, fotbal feminin sau futsal, să nu dispute vreo partidă, indiferent de caracterul acesteia, pe teritoriul statului Iran, câtă vreme se menţine discriminarea femeilor, prin interzicerea accesului acestora pe stadioane“.

Pe de altă parte, același for dă undă verde acum unei partide controversate, cu Belarus, ultimul stat dictatorial din Europa, unde cetățenii sunt supuși unor violențe crunte în urma protestelor.

În ultimele luni, alegerile fraudate din această ţară au provocat proteste masive în 22 de oraşe, în frunte cu Capitala Minsk. Aproape 100.000 de persoane au participat la cele mai ample proteste din istoria ţării, printre aceștia fiind și câteva sute de sportivi.

De asemenea, trebuie menționat faptul că în trecut, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a implicat pentru a opri disputarea unor astfel de meciuri amicale, cu naţionale care reprezintă state marginalizate la nivel internaţional. Așa s-a întâmplat în 2005, pe când FRF era condusă de Mircea Sandu. Atunci, România ar fi trebuit să meargă la Teheran pentru un patrulater la care mai erau invitate Togo şi Paraguay, pe lângă naţionala ţării gazde.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`