Federația de Fotbal a Angliei face scandal după finala de la EURO, pierdută în fața Italiei. Acuzații de rasism și amenințări

Federația de Fotbal a Angliei face scandal după finala de la EURO, pierdută în fața Italiei. Acuzații de rasism și amenințări
Naționala Angliei, în finala pierdută în fața Italiei, de la EURO 2020 / Foto: @england (Instagram)

În urma finalei pierdute în fața Italiei, la EURO 2020, Federația de Fotbal a Angliei a ieșit la atac. Prin intermediul unui comunicat de presă, oficialii din fotbalul englez se plâng de comentarii rasiste în mediul online.

„Subliniem cu claritate că oricine se află în spatele unui comportament atât de dezgustător nu este binevenit să urmărească echipa. Vom face tot ce putem pentru a-i sprijini pe jucătorii afectați, în timp ce solicităm pedepsele cele mai dure posibile pentru oricine este responsabil. Vom continua să facem tot ce putem pentru a elimina discriminarea din fotbal, dar implorăm guvernul să acționeze rapid și să adopte legislația corespunzătoare, astfel încât acest abuz să aibă consecințe reale. 

Companiile de social media trebuie să intensifice, să-și asume răspunderea și să acționeze pentru a interzice agresorii de pe platformele lor, să adune dovezi care pot duce la urmărire penală și să sprijine eliberarea platformelor de acest tip de abuz abject”, a notat FA într-un comunicat, potrivit BBC.

Poliția metropolitană a reacționat și a anunțat că a deschis o anchetă, în urma evenimentelor de la EURO.

„Suntem conștienți de o serie de comentarii ofensive și rasiste pe rețelele sociale care sunt direcționate către fotbaliști, în urma finalei EURO 2020″, a notat poliția metropolitană, pe Twitter.

Comportamentul Federației Engleze nu este justificat, au reacționat fanii fotbalului în social media, în condițiile în care suporterii britanici au huiduit la momentul intonării imnurilor naționale ale adversarelor din cadrul turneului, în repetate rânduri. Cel mai recent caz este meciul din semifinală, cu Danemarca, în care englezii au primit un penalty „cadou” de la arbitrul Danny Makkelie, iar portarul Kasper Schmeichel a fost „orbit” de un laser din tribună.

Italia și Anglia, viziuni de joc total diferite

De-a lungul turneului, Italia și Anglia au prestat jocuri total diferite. De o parte, ofensivă totală din partea lui Mancini și de partea cealaltă, pragmatism total. În repriza a doua a finalei, Italia a avut o posesie de 75% și multiple ocazii de a încheia partida. Pe final de meci a introdus Southgate mai mulți jucători de atac, precum Rashford, Sancho și Saka, dar mai mult pentru mult așteptatele lovituri de departajare. În cele din urmă, selecționerul englez nu a avut noroc, pentru că toți trei au ratat, iar Italia a fost încoronată regina Europei. De asemenea, și preferatul fanilor, Grealish, a fost introdus pe final, dar defensiva italiană i-a făcut față cu brio.

Prin golul reușit în Anglia, Leonardo Bonucci a devenit cel mai în vârstă jucător care a înscris într-o finală de EURO, la 34 de ani și 71 de zile. Și englezii au reușit un record la EURO. În meciul decisiv, Luke Shaw a reușit să marcheze în minutul 2 al partidei, cei mai rapid gol înscris vreodată într-o finală a Europeanului.

Prin succesul de la EURO 2020, Italia și-a trecut în palmares al doilea trofeu de Campionat European din istorie, după cel cucerit în 1968. „Squadra Azzurra” mai are în palmares și alte patru Campionate Mondiale cucerite, în 1934, 1938, 1982 și 2006.