Florin Niță, desemnat cel mai bun portar al preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2022. Românul, în echipa ideală alături de Griezmann, Depay și Bonucci (FOTO)

Florin Niță, desemnat cel mai bun portar al preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2022. Românul, în echipa ideală alături de Griezmann, Depay și Bonucci (FOTO)
Florin Niță / Foto: FRF, PeluzaTricolora.ro

Florin Niță și-a făcut debutul în echipa națională de fotbal a României abia în anul 2017, la vârsta de 30 de ani, poate mult prea târziu pentru un jucător care a avut prestații excelente la toate echipele la care a evoluat, de-a lungul carierei. Goalkeeperul ajuns la 34 de ani a câștigat prim-planul abia din martie 2021, după ce Ciprian Tătărușanu, rezervă la echipele de club din străinătate, a decis să se retragă de la națională.

Niță a devenit jucător de bază al naționalei din meciul disputat cu Macedonia de Nord, scor final 3-2 pentru ai noștri, în preliminariile pentru Cupa Mondială. Au urmat apoi paradele fantastice din dubla cu Germania, dar și cele din confruntările cu Islanda, Armenia și Anglia. Invervențiile salvatoare ale lui Niță au devenit o obișnuință în națională, dar din nefericire, eforturile sale nu au fost de ajuns pentru ca echipa condusă de către Mirel Rădoi să prindă locul secund în grupa de calificare.

Paradele lui Florin Niță nu au fost în zadar. Evoluțiile jucătorului „tricolor”, apreciate de statisticieni

Totuși, pe lângă aprecierea suporterilor, Florin Niță a intrat în radarul statisticienilor. SofaScore.com l-a inclus pe portarul român în „primul 11″ ideal al echipei campaniei de calificare pentru Campionatul Mondial din Qatar 2022. Astfel, românul de la Sparta Praga a fost desemnat cel mai bun portar, înaintea unor nume precum Manuel Neuer (Germania), Jan Oblak (Slovenia), Gianluigi Donnarumma (Italia) sau Hugo Lloris (Franța).

Olandezul Memphis Depay a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției, cu o medie de 8,69, urmat de Dusan Tadic (Serbia), cu calificativul 8,00. Florin Niță, care a apărat eroic poarta României, luată cu asalt de Germania, Macedonia, Armenia și Islanda, a primit o medie de 7,34 pentru cele 10 meciuri în care a fost integralist.

Florin Niță, un portar sigur, cu un caracter apreciat de suporteri și de colegi

Florin Niță a impresionat suporterii cu precizia intervențiilor sale, reflexele remarcabile, prin spiritul de luptător, dar și prin modestia sa, respectiv povestea de viață.

Fotbalistul a rămas orfan când era doar un puștan. Tatăl său a decedat când Florin avea doar 5 ani, iar mama sa a fost răpusă ulterior, de o boală incurabilă.

Când mama lui Niță s-a îmbolnăvit, tânărul a trebuit să dea și mai tare din coate.

„Munceam pe unde puteam. Am lucrat chiar și la o fabrică de cozonaci, ambalam cozonaci. Nu e nici o rușine să muncești, să câștigi bani, să ai un drum în viață. Eram o mână de om pe străzi, în frig. Mergeam cu ceva bănuți în mână să-mi iau de mâncare. Mă știau toți din Chiajna”, a povestit Niță într-un interviu pentru GSP.

Viața lui Niță s-a schimbat radical, când și-a cunoscut marea iubire, pe Laura, care i-a devenit și soție, cu care are doi copii.

„Aveam 19 ani când ne-am văzut prima dată, iar ea 18. Când ne-am cunoscut, mama era bolnavă și i-am promis că o să fiu lângă Laura toată viața și o să avem grijă unul de altul”, a povestit Niță.

Florin Niță, alături de soție

Adi Popa, fost jucător la Chiajna și la FCSB a dezvăluit într-un interviu pentru Digi Sport că Niță era mereu cel mai muncitor jucător din echipă.

„Florin e un exemplu la tot ce înseamnă să muncești și să culegi răsplata după un timp. El când a venit în vremea aia la… Ne numeam Steaua pe atunci, a stat un an – doi ani și abia după a ajuns numărul 1. A rămas la fel de serios chiar dacă știa că e al doilea portar sau chiar al treilea portar din lot.

Venea mereu primul, de multe ori nu erau doamnele să ne deschidă vestiarul. Lua el cheia și deschidea vestiarul, pleca ultimul.

Rămânea până trăgea și ultimul junior la poartă, după antrenament. Am fost colegi doi ani și la Concordia Chiajna, mereu a fost foarte serios. Forin a muncit foarte, foarte mult”, a povestit Popa.

Concordia Chiajna (2007-2013), FCSB (2013-2018) și Sparta Praga (2018-prezent) sunt cluburile la care a evoluat Niță, de-a lungul carierei.

Florin Niță, felicitat de Manuel Neuer, portarul Germaniei

După meciul din tur cu Germania, pierdut cu 0-1 de România, în care Niță a avut o prestație extraordinară, fotbalistul „tricolor” a avut o declarație modestă, în stilul caracteristic.

Pentru că familia are un rol crucial în viața sa, Niță a lăcrimat în momentul interviului de după meci, când a dezvăluit faptul că soția sa l-a încurajat cel mai tare, înaintea duelului cu elevii lui Joachim Low.

După meci, celebrul Manuel Neuer l-a felicitat pe român pentru prestația sa excelentă.

Doar 13 selecții a strâns până acum Florin Niță în tricoul naționalei.