Fotbaliștii Iranului sunt liberi să protesteze la Cupa Mondială, susține selecționerul. Colericul Carlos Queiroz a fost întrebat dacă e mândru că reprezintă o țară care oprimă femeile

Fotbaliștii Iranului sunt liberi să protesteze la Cupa Mondială, susține selecționerul. Colericul Carlos Queiroz a fost întrebat dacă e mândru că reprezintă o țară care oprimă femeile
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Fotbaliștii Iranului sunt liberi să se alăture protestelor din țara lor privind drepturile femeilor pe perioada participării la Cupa Mondială din Qatar, dar trebuie să o facă în limitele regulamentului de la turneu, a declarat antrenorul echipei naționale iraniene, marți, Carlos Queiroz, potrivit Reuters.

HRANA, agenția de presă a activiștilor din zona drepturilor omului, susține că 344 de oameni au fost uciși și 15.280 au fost arestați în ultimele două luni de proteste naționale din Iran. Mișcările de stradă din Republica Islamică au început după cazul tinerei Mahsa Amini, o fată în vârstă de 22 de ani care a murit în custodia poliției iraniene de moravuri.

Autoritățile iraniene susțin că tânăra ar fi murit din cauza bolilor preexistente, context în care i-a acuzat pe inamicii statului că alimentează turbulențele sociale pentru a destabiliza țara. Demonstrațiile s-au transformat într-o criză de legitimitate pentru administrația clericală a statului, aflată la putere de peste patru decenii.

În septembrie, selecționata iraniană a jucat două partide amicale, iar fotbaliștii și-au acoperit stema de pe tricou, ceea ce a fost interpretat drept un semn de susținere pentru protestele din țară.

Cu toate acestea, în ultimele zile, jucătorii au fost aspru criticați pentru că s-au întâlnit cu liderii republicii înainte să plece în Qatar pentru Cupa Mondială.

Fotbaliștii Iranului sunt liberi să protesteze la Cupa Mondială, susține selecționerul Colericul Carlos

„Jucătorii sunt liberi să protesteze (…) atât timp cât se conformează cu regulamentul Cupei Mondiale și este în spiritul jocului”, a declarat Carlos Queiroz, într-o conferință de presă.

„Însă te poți exprima și pe teren în jocul de fotbal, iar jucătorii au un singur lucru în minte, și anume să lupte pentru a se califica în turul al doilea (în optimi, n.r.)”, spune selecționerul iranian.

Întrebat dacă este mândru să antreneze selecționata unei țări care oprimă femeile, Carlos Queiroz l-a întrebat la rândul său pe reporter cât de mult l-ar plăti să răspundă la o asemenea întrebare.

Urmăriți B1TV.ro și pe