Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay, candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, ediția centenară: „Este visul tuturor sud-americanilor”

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay, candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, ediția centenară: „Este visul tuturor sud-americanilor”
Qatar 2022 a fost a treia ediție a Cupei Mondiale pe care o câștigă Argentina, după victoriile din 1978 și 1986, dar a fost primul triumf al „pumelor” în era Messi. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sergei Bobylev

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay au depus oficial o candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, marți, cerând să fie readus turneul „acolo unde s-a născut fotbalul” la 100 de ani de la momentul în care Montevideo găzduia prima competiție de acest gen, transmite Reuters.

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay, candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Asociația argentiniană de fotbal (AFA), oficialilor din cele patru țări li s-a alăturat și președintele Confederației sud-americane de fotbal (CONMEBOL), Alejandro Dominguez, care și-a exprimat speranța că FIFA va da dovadă de un „gest de măreție” și va permite regiunii să organizeze cel mai important turneu din fotbal.

„Cupa Mondială din 2030 nu este doar o altă Cupă Mondială, ea merită o celebrare cu recunoaștere pentru 100 de ani”, a subliniat Dominguez.

„Suntem convinși că FIFA are obligația de a onora memoria celor care au fost înaintea noastră și au crezut în măreție, și au făcut prima Cupa Mondială”, a adăugt șeful CONMEBOL.

Șeful AFA, Claudio Tapia, a transmis la rândul său un mesaj puternic.

„În calitate de campioni mondiali, realizăm această lansare care este visul tuturor sud-americanilor. Nu numai cu ocazia centenarului primei ediții, ci datorită pasiunii cu care trăim fotbalul”, a punctat oficialul.

Uruguay a găzduit prima Cupă Mondială din istoria fotbalului, în 1930, în timp ce Argentina a organizat ediția din 1978, iar Chile pe cea din 1962. În schimb, Paraguay nu a trăit niciodată un astfel de moment.

Candidatura sud-americană va concura cu cea depusă de Spania și Portugalia, care au semnat un acord în acest sens, însă în cursa ar putea să intre și Maroc, și Arabia Saudită.

Urmăriți B1TV.ro și pe