Horia Colibășanu a cucerit Kangchenjunga, al treilea vârf al planetei, într-o premieră pentru alpinismul românesc: „A urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români”

Horia Colibășanu a cucerit Kangchenjunga, al treilea vârf al planetei, într-o premieră pentru alpinismul românesc: „A urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români”
Foto: Facebook @ Horia Colibășanu

Horia Colibășanu a urcat cu succes pe vârful Kangchenjunga, al treilea de pe glob, și a bifat astfel o premieră pentru alpinismul românesc, în condițiile în care este vorba despre „singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români”, conform postării publicate pe pagina alpinistului.

Horia Colibășanu a cucerit vârful Kangchenjunga, într-o premieră pentru alpinismul românesc

„Știm că multă lume așteaptă cu sufletul la gură vești despre ascensiune, așa că vă dăm informații la cald, la câteva minute de când le-am primit. În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc. Horia a urcat astfel pe singurul munte de 8000 de metri neatins până acum de români, al treilea vârf ca înălțime al planetei (8586 m.)”, se arată în postarea publicată sâmbătă pe pagina de Facebook a alpinistului român.

Colegii săi de expediție au fost Marius Gane și Peter Hámor.

„Horia a sunat după ce a coborât deja câteva sute de metri, în drumul lui de întoarcere spre Tabăra 4. A apucat să transmită prin telefonul-satelit că traseul a fost foarte greu și obositor. Pe vârf a făcut câteva poze și a coborât rapid. Despre colegii săi de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, știm că sunt acum în Tabăra 4, ei nereușind să ajungă astăzi pe vârf. Revenim cu detalii despre ce urmează, de îndată ce le avem. Să le ținem pumnii în continuare băieților!”, se mai arată în aceeași postare.

Potrivit anunțului, Horia Colibășanu a ajuns între timp „în relativa siguranță a Taberei 4 (7600 m.) și, în sfârșit, se poate odihni după aproape 21 de ore de mers neîntrerupt”.

Urmăriți B1TV.ro și pe