Jocurile Olimpice 2021: Delegația României a plecat la Tokyo. Sportivii cu cele mai mari șanse la medalii și obiectivul anunțat de COSR. Lista completă a lotului

Jocurile Olimpice 2021: Delegația României a plecat la Tokyo. Sportivii cu cele mai mari șanse la medalii și obiectivul anunțat de COSR. Lista completă a lotului

Astăzi, 15 iunie, delegația României pentru Jocurile Olimpice de Vară 2021, care se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august, a plecat la Tokyo. 101 atleți din 17 discipline sportive avem în această ediție, la care ministrul Tineretului și Sportului (MTS), Eduard Novak, așteaptă „4-6 medalii”. Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), crede că România poate obține chiar la 8 medalii.

55 de bărbați și 46 de femei fac parte din delegația României la Tokyo. Pe lângă cei 101 sportivi, mai există și nouă rezerve, care ar putea intra în competiție pentru proba de baschet 3×3 (două persoane), canotaj (două persoane), fotbal (patru persoane) și tenis de masă (o persoană).

Prima parte a delegației României, care a plecat la Tokyo

Prima tranșă a delegației a plecat deja spre Tokyo, un drum de 13 ore, într-un avion charter, închiriat de COSR. Valoarea totală a biletelor este evaluată la 500.000 de euro.

„Am reușit să grupăm cam 75% din delegație. Un charter în care urcat 128 de persoane în el, sportivi, rezerve, antrenori. Am preferat să avem acest charter pentru că sunt condiții mult mai bune decât un avion de linie, dar se ajunge și mult mai repede, altfel trebuia să existe o escală”, spune președintele COSR, Mihai Covaliu.

Avionul aparține companiei Smartwings, un Boeing 737-800, cu o capacitate de 189 de locuri.

Astăzi au plecat spre Tokyo sportivii de la canotaj, fotbal, judo, box, baschet 3×3, tenis de masă, scrimă și tir cu arcul. Mâine va pleca cel de-al doilea grup, cu o cursă de linie. Este vorba despre componenții loturilor de gimnastică, înot, tir sportiv, atletism și ciclism.

Câți bani primește un medaliat olimpic cu aur

Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment plin de simbolism. O medalie de aur atrage multă încredere în sportivi, faimă, dar și venituri consistente. Un sportiv care obține medalia de aur este recompensat cu 70.000 de euro de statul român, a dezvăluit Mihai Covaliu, președinte COSR. De asemenea, atleții mai primesc și până la 50% din sumă din partea clubului sportiv la care sunt legitimați. În plus, există și câțiva sponsori, care ar putea oferi premii deloc de neglijat, precum mașini.

560 de milioane de lei a încasat Ministerul Tineretului și Sportului în acest an, iar bugetul COSR este de doar 65 de milioane de lei.

Robert Glință și Mădălina Bereș, purtători de drapel pentru România, la Jocurile Olimpice 2021

Înotătorul Robert Glință și canotoarea Mădălina Bereș au fost desmnați pentru a și portdrapel pentru România. În vârstă de 24 de ani, Glință a devenit campion european în 2021, la proba de 100 de metri spate. Este primul înotător din România campion la Europene și primul sportiv calificat la Tokyo. Glință este la cea de-a doua participare la Olimpiadă.

Mădălina Bereș este medaliată olimpică cu bronz la Rio, în 2016 și campioană cu barca de 8+1 a României. De asemenea, are în palmares și 6 titluri europene.

Sportivii cu cele mai mari șanse la medalii, la Olimpiada de la Tokyo

16 ani are cel mai tânăr membru al delegației României, înotătoarea Bianca Costea, născută în ianuarie 2005, iar gimnastul Marian Drăgulescu este veteranul, în vârstă de 40 de ani.

Cei mai experimentați sportivi sunt Ana Maria Brânză (Popescu), de la scrimă, în vârstă de 36 de ani și Marian Drăgulescu. Ambii sunt la cea de-a cincea participare olimpică și au urcat de-a lungul timpului de mai multe ori pe podium.

Eliza Samara și Daniela Dodean-Monteiro, de la tenis de masă, sunt alte jucătoare cu mare experiență, bine cotate, de la care România așteaptă medalii. Cele două jucătoare sunt la cea de-a patra participare la Olimpiadă. Conotorul Marius Cozmiuc, atletul Marius Cocioran, luptătorul Alin Alexuc și judoka Andreea Chițu se află la cea de-a treia participare.

Speranțe se leagă și de Robert Glință, campion european la natație, la proba de 100 de metri spate și de la lotul de canotaj. De asemenea, Mirel Rădoi a anunțat că visează la o medalie de aur cu echipa de fotbal U23. Rămâne de văzut și dacă va reuși, având în vedere faptul că cei mai mulți jucători de la naționala de seniori și de la U21 nu vor fi prezenți în competiție, din diverse motive.

Ultima participare a României la Olimpiadă, cea mai slabă din ultimii 64 de ani

Cea mai de succes participare a României a fost la Jocurile Olimpice din 1984, când delegația „tricoloră” a câștigat 53 de medalii, dintre care 20 de aur. Participarea pe locul al doilea din punct de vedere al rezultatelor a fost cea de la Sydney, din 2000, cu 26 de medalii cucerire, dintre care 11 de aur.

Cea mai slabă participare din ultimele decenii a fost în 2016, când România a obținut doar cinci medalii, dintre care doar una de aur. Din 1952 nu se mai înregistrase o participare cu rezultate atât de modeste.

Performanțe slabe au fost bifate și în 2008 și 2012, când România a câștigat doar opt, respectiv nouă medalii. Patru medalii de aur în 2008 și două medalii de aur în 2012.

Fără spectatori în tribune, la Jocurile Olimpice 2021

Japonezii au decis ca Olimpiada, stabilită inițial pentru 2020, să se desfășoare fără spectatori în tribune. Yoshihide Suga, premierul Japoniei, a declarat stare de urgență la Tokyo, pe fondul COVID, pentru perioada 12 iulie – 22 august.

Lista cu sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Din nefericire, România are în componență mult mai puțini sportivi față de altădată, la probe pentru gimnastică, kaiac-canoe sau scrimă. La tenis, unde mulți români ar fi sperat la medalii câștigate de Simona Halep și Sorana Cîrstea, respectiv Horia Tecău. Primele două sportive au anunțat că sunt accidentate, iar Tecău nu a reușit să se califice. Mihaela Buzărnescu, însă, a confirmat pe ultima sută de metri.

O altă absență importantă este cea a naționalei de handbal feminin.

 • Atletism (10): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Alin Firfirică (aruncarea discului), Marius Cocioran (50 km marș), Rareș Toader (aruncarea greutății), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklós (400 m), Alexandru Novac (aruncarea suliței);
 • Baschet (4): Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Cuic (echipa feminină de baschet 3×3);
 • Box (2): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg), Claudia Nechita (cat. 57 kg);
 • Canotaj (36): Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu (opt rame cu cârmaci, masculin) Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea (opt rame cu cârmaci, feminin) Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari (patru rame fără cârmaci, masculin) Mădălina Hegheș, Roxana Anghel, Elena Logofătu, Cristina Popescu (patru rame fără cârmaci, feminin) Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi (dublu, rame feminin) Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (dublu, rame masculin) Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară, feminin) Ancuța Bodnar, Simona Radiș (dublu vâsle, feminin) Ioan Prundeanu, Florian Enache (dublu vâsle, masculin);
 • Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), Eduard Grosu (ciclism pe şosea);
 • Fotbal (18+4)*: Marian Aioani, Mihai Popa, Ștefan Târnovanu (portari), Andrei Rațiu, Ricardo Grigore, Andrei Chindriș, Virgil Ghiță, Alexandru Pașcanu, Radu Boboc, Florin Ștefan (fundași), Andrei Ciobanu, Marius Marin, Marco Dulca, Alexandru Dobre, Valentin Gheorghe, Ion Gheorghe, Tudor Băluță, Eduard Florescu, Antonio Sefer, Ronaldo Deaconu (mijlocași), George Ganea, Andrei Sîntean (atacanți) – sunt 4 rezerve care pot evolua în orice moment, dar nu sunt luați în calcul la numărătoare;
 • Gimnastică artistică (3): Maria Holbură, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache;
 • Înot (4): Robert Glinţă, Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 m liber), Bianca Costea (100 m liber);
 • Kaiac-canoe (2): Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă (canoe-2 masculin – 1.000 m);
 • Judo (3): Andreea Chițu (52 kg), Alexandru Raicu (73 kg) și Vlăduț Simionescu (+100 kg);
 • Lupte (5): Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Ana (cat. 53 kg), Kriszta Incze (62 kg), Albert Saritov (cat.97 kg, libere), Alin Alexuc Ciurariu (cat.130 kg, greco-romane);
 • Scrimă (2): Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie);
 • Tenis de masă (4): Eliza Samara, Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs (echipa feminină), Ovidiu Ionescu;
 • Tir sportiv (1): Laura Ilie (puşcă aer comprimat 10 m);
 • Tir cu arcul (1): Mădălina Amăistroaie;
 • Tenis (3): Mihaela Buzărnescu (simplu), Monica Niculescu/Raluca Olaru (dublu feminin);
 • Triatlon (1): Felix Duchampt.

Urmăriți B1TV.ro și pe