Mai multe stadioane germane vor afișa culorile curcubeului în timpul meciului cu Ungaria, sfidând poziția UEFA. Forul european interzisese iluminarea Allianz Arena în simbolul comunității LGBTQ+

Mai multe stadioane germane vor afișa culorile curcubeului în timpul meciului cu Ungaria, sfidând poziția UEFA. Forul european interzisese iluminarea Allianz Arena în simbolul comunității LGBTQ+
foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Hase

Câteva stadioane germane vor afișa culorile curcubeului, simbol folosit de comunitatea LGBTQ+, în timpul meciului pe care selecționata Germaniei îl va desfășura împotriva Ungariei, miercuri, în ultima etapă a grupelorEURO 2020. UEFA respinsese solicitarea formulată în acest sens de orașul-gazdă Munchen, care voia să facă gestul înreplică la decizia autorităților ungare de a adopta o lege care împiedică promovarea homosexualității în rândul tinerilor.

Culorile curcubeului, afișate de mai multe stadioane germane în timpul meciului Germania-Ungaria

Cluburi din Berlin, Wolfsburg, Augsburg, Frankfurt și Koln au anunțat că vor aprinde luminile pe arenele lor în timpul ultimului meci din grupa de la EURO 2020, potrivit Euronews. Dieter Reiter, primarul din Munchen, a anunțat că și în orașul bavarez steagul-curcubeu va fi afișat deasupra primăriei, iar Turnul Olimpic va fi la rândul său iluminat în culorile curcubeului.

„Noi, la Munchen, cu siguranță nu vom lăsa descurajați din a transmite un semnal clar către Ungaria și către restul lumii”, a declarat Reiter, care a descris decizia UEFA drept una „rușinoasă”.

UEFA interzisese iluminarea Allianz Arena în simbolul comunității LGBTQ+

UEFA respinsese solicitarea formulată de autoritățile din Munchen, care doreau iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului, în replică la decizia politicienilor ungari de a interzice promovarea homosexualității în programa școlară. Forul european a explicat că nu poate aproba o asemenea cererea, având în vedere că demersul este făcut într-un „context politic”.

Prin urmare, UEFA a propus Munchenului să ilumineze arena în culorile curcubeului cu o altă ocazie.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, critica în termeni duri propunerea Munchenului.

„În Ungaria, am adoptat o lege ca să protejăm copiii ungari, iar acum în Europa de Vest se iau de acest lucru”, a spus demnitarul ungar. „Vor să exprime acest lucru prin includerea politicii într-un eveniment sportiv, care nu are nimic de-a face cu adoptarea legilor naționale”, a adăugat Szijjarto.

UEFA s-a arătat de părere că „împotriva discriminării se poate lupta doar într-o strânsă legătură cu alții”. Forul european de fotbal a propus Munchenului să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului pe data de 28 iunie sau între 3 și 9 iulie.

Ungaria vine la Munchen după remiza cu campioana mondială. Tot în a doua etapă a grupelor EURO 2020, Germania a bifato victorie zdrobitoare cu campioana europeană la zi.