Mai multe stadioane germane vor afișa culorile curcubeului în timpul meciului cu Ungaria, sfidând poziția UEFA. Forul european interzisese iluminarea Allianz Arena în simbolul comunității LGBTQ+

Mai multe stadioane germane vor afișa culorile curcubeului în timpul meciului cu Ungaria, sfidând poziția UEFA. Forul european interzisese iluminarea Allianz Arena în simbolul comunității LGBTQ+
foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Hase

Câteva stadioane germane vor afișa culorile curcubeului, simbol folosit de comunitatea LGBTQ+, în timpul meciului pe care selecționata Germaniei îl va desfășura împotriva Ungariei, miercuri, în ultima etapă a grupelorEURO 2020. UEFA respinsese solicitarea formulată în acest sens de orașul-gazdă Munchen, care voia să facă gestul înreplică la decizia autorităților ungare de a adopta o lege care împiedică promovarea homosexualității în rândul tinerilor.

Culorile curcubeului, afișate de mai multe stadioane germane în timpul meciului Germania-Ungaria

Cluburi din Berlin, Wolfsburg, Augsburg, Frankfurt și Koln au anunțat că vor aprinde luminile pe arenele lor în timpul ultimului meci din grupa de la EURO 2020, potrivit Euronews. Dieter Reiter, primarul din Munchen, a anunțat că și în orașul bavarez steagul-curcubeu va fi afișat deasupra primăriei, iar Turnul Olimpic va fi la rândul său iluminat în culorile curcubeului.

„Noi, la Munchen, cu siguranță nu vom lăsa descurajați din a transmite un semnal clar către Ungaria și către restul lumii”, a declarat Reiter, care a descris decizia UEFA drept una „rușinoasă”.

UEFA interzisese iluminarea Allianz Arena în simbolul comunității LGBTQ+

UEFA respinsese solicitarea formulată de autoritățile din Munchen, care doreau iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului, în replică la decizia politicienilor ungari de a interzice promovarea homosexualității în programa școlară. Forul european a explicat că nu poate aproba o asemenea cererea, având în vedere că demersul este făcut într-un „context politic”.

Prin urmare, UEFA a propus Munchenului să ilumineze arena în culorile curcubeului cu o altă ocazie.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, critica în termeni duri propunerea Munchenului.

„În Ungaria, am adoptat o lege ca să protejăm copiii ungari, iar acum în Europa de Vest se iau de acest lucru”, a spus demnitarul ungar. „Vor să exprime acest lucru prin includerea politicii într-un eveniment sportiv, care nu are nimic de-a face cu adoptarea legilor naționale”, a adăugat Szijjarto.

UEFA s-a arătat de părere că „împotriva discriminării se poate lupta doar într-o strânsă legătură cu alții”. Forul european de fotbal a propus Munchenului să ilumineze Allianz Arena în culorile curcubeului pe data de 28 iunie sau între 3 și 9 iulie.

Ungaria vine la Munchen după remiza cu campioana mondială. Tot în a doua etapă a grupelor EURO 2020, Germania a bifato victorie zdrobitoare cu campioana europeană la zi.

Ultima oră
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic