Maradona i-a dus „mâna” înapoi lui Dumnezeu. Poate cel mai mare fotbalist din toate timpurile, El Pibe d`Oro lasă în urma sa o carieră uriașă și o viață plină de controverse (VIDEO)

Maradona i-a dus „mâna” înapoi lui Dumnezeu. Poate cel mai mare fotbalist din toate timpurile, El Pibe d`Oro lasă în urma sa o carieră uriașă și o viață plină de controverse (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Capital Pictures / CAP/FB

Diego Armando Maradona a decedat, miercuri, la vârsta de 60 de ani, dar lumea fotbalului va rămâne marcată etern de prezența superstarului argentinian. El Pibe d`Oro lasă în urma sa o carieră uriașă, dar și o viață piperată de controverse și de un stil unic de a fi, cu momente de geniu pe teren și cu gesturi poate la fel de memorabile, dar adesea reprobabile, în afara lui.

Diego Maradona, o carieră uriașă. Momente memorabile cu El Pibe d`Oro în rol de protagonist

Născut în 30 octombrie 1960 la Buenos Aires, Diego Armando Maradona este considerat de mulți drept cel mai mare fotbalist din toate timpurile. La vârsta de 10 ani, cel ce avea să devină El Pibe d`Oro ajungea la Los Cebollitas, echipa de copii a Argentinos Juniors – n-a durat mult și a atins un record fulminant de 136 de meciuri fără înfrângere. Astfel, la vârsta de 15 ani își făcea debutul la profesioniști, la Argentinos Juniors, cu care a câștigat titlul de golgheter în prima ligă a Argentinei de cinci ori la rând, între 1978 și 1980 (în principalele divizii ale fotbalului argentinian, Metropolitano și Nacional).

La doar 16 ani, în 1977, pe atunci-tânărul Maradona își făcea debutul la naționala Argentinei, în compania Ungariei, dar avea să înscrie în premieră pentru naționala sa abia la doi ani distanță, împotriva Scoției. În 1979, el câștiga Cupa Mondială U20 din Japonia și era declarat cel mai bun fotbalist al turneului.

Ajuns la Boca Juniors în 1981, Maradona câștiga campionatul Metropolitano încă din primul an, iar în 1982 era transferat de FC Barcelona, cu care reușea să câștige Cupa Ligii și Copa del Rey, dar și Supercupa Spaniei.

Probabil cea mai frumoasă perioadă a carierei sale de jucător de club a fost la Napoli, unde a devenit un adevărat idol al orașului – situație scoasă în lumină de un moment celebru de la Cupa Mondială din 1990, când Argentina și Italia au dat piept chiar pe San Paolo din Napoli, iar ultrașii napoletani au afișat un banner în care au subliniat că deși îl iubesc pe marele Maradona, Italia este casa lor. Cu Maradona în teren, Napoli a câștigat singurele sale titluri de campioană a Italiei din istorie, în sezoanele 1986/87 și 1989/90.

„Mâna lui Dumnezeu”, un gol de referință în istoria fotbalului

Când vine vorba de un fotbalist de o asemenea anvergură, iubit în toate colțurile lumii și cu atâtea reușite pe teren, este greu de reliefat un moment anume al carierei, dar probabil episodul cu cea mai mare rezonanță va rămâne mereu cel înscris cu „puțin din mâna lui Dumnezeu”.

Momentul a avut loc pe stadionul Azteca, din Mexico City, în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986. Era 22 iunie, când naționala „albiceleste” dădea piept cu Anglia, iar Maradona avea să înscrie ambele goluri ale „pumelor”, însă primul dintre ele a fost unul despre care se vorbește și astăzi – cu o înălțime de doar 1,65 m, Maradona reușea să înscrie cu „capul” pe lângă portarul Peter Shilton. Deși pe reluări s-a observat că argentinianul înscrisese cu mâna, golul fusese deja validat de arbitru, iar în cele din urmă Argentina a învins Anglia cu 2-1. „Albiceleste” aveau să devină campionii lumii pentru a doua oară instorie, după o finală cu Republica Federală Germania.

La finalul partidei, Diego Maradona afirma că golul a fost înscris „puțin cu capul și puțin cu mâna lui Dumnezeu”.

E drept că nici al doilea gol n-a fost unul de uitat, în condițiile în care Maradona reușea să marcheze după o cursă de 60 de metri în care „înnoda” mai mulți adversari.

O carieră uriașă, dar o viață plină de controverse

Maradona este, totodată, considerat și una dintre cele mai controversate figuri din lumea sportului. Stilul de viață extravagant și problemele de sănătate au condus la internarea sa în mai multe rânduri în ultimii ani. Consumul de cocaină i-a cauzat afecțiuni cardiace serioase, dar el nu a fost străin nici de consumul de alcool. Lupta cu dependența i-a cauzat și o greutate necaracteristică pentru un fost sportiv.

În 1991, în Italia, Maradona a fost suspendat din activitate, fiind depistat că a consumat cocaină, iar în 1994 era trimis acasă de la Cupa Mondială din SUA, după ce folosise efedrină.

Diego Maradona s-a retras din activitate la 37 de ani și a avut ulterior o carieră de anterior, cu rezultate prea puțin notabile comparativ cu cele înregistrate pe perioada când era jucător.

Pe lângă problemele cu drogurile, Diego Armando Maradona a mai stârnit controverse și prin pozițiile sale politice de stângă, fiind deja cunoscută prietenia sa cu Fidel Castro și Hugo Chavez, dar și cu Nicolas Maduro.

Urmăriți B1TV.ro și pe