Parisul a deschis o anchetă pentru terorism după explozia de la Raliul Dakar. Un cetățean francez a fost rănit grav și a fost plasat în comă indusă „pentru a-i ușura suferința”

Parisul a deschis o anchetă pentru terorism după explozia de la Raliul Dakar. Un cetățean francez a fost rănit grav și a fost plasat în comă indusă „pentru a-i ușura suferința”
Foto simbol: Hepta.ro / Bestimage / Dppi / Panoramic / Bestimage

Autoritățile franceze au deschis o anchetă pentru terorism după explozia de la Raliul Dakar 2022 care a rănit un cetățean francez.

Parchetul antitero din Hexagon (PNAT) a precizat că investigația vizează „o tentativă de omor asociată cu o operațiune teroristă”, transmite Euronews.

Pentru Franța, deschiderea unei anchete pentru infracțiuni comise împotriva cetățenilor săi pe teritoriu străin nu este o premieră.

Anchetă pentru terorism după explozia de la Raliul Dakar

Explozia a avut loc pe 30 decembrie în orașul-portuar Jeddah din Arabia Saudită și a lovit o mașină care avea la bord un echipaj format din cinci cetățeni francezi. În urma deflagrației, pilotul a fost „rănit grav”, spun reprezentanții PNAT.

Este vorba despre Philippe Boutron, pilot în vârstă de 61 de ani. Acesta a fost rănit în zona picioarelor și a fost supus unei intervenții chirurgicale în Arabia Saudită. Francezul a fost repatriat la începutul săptămânii, iar marți a fost plasat în comă indusă la un spital militar din apropiere de Paris „pentru a-i ușura suferința”, au precizat membrii echipei Sodicars printr-un comunicat de presă.

„Mayel Barbet, navigatorul său, a revenit de asemenea acasă, acolo unde își reconstruiește moralul după una dintre cele mai dureroase săptămâni din viața sa”, a adăugat echipa pilotului francez.

În schimb, autoritățile saudite au exclus posibilitatea unei acțiuni criminale și au descris situația drept un „accident”.

Ministerul francez de externe a solicitat „vigilență maximă”, adăugând că „ipoteza unei acțiuni criminale” nu a fost exclusă, precum și că „amenințarea teroristă persistă în Arabia Saudită”.

Explozia a avut loc în apropiere de hotelul în care francezii tocmai își petrecuseră noaptea. Aceștia se îndreptau către locul în care au fost verificate mașinile participante.

Un alt pilot de la Sodicars, Thierry Richard, a descris incidentul în termeni duri și spune că au fost „scene de război”. El se afla pe locul pasagerului și susține că a fost ridicat de explozie, iar picioarele sale s-au lovit de panou.

Cursa anuală Paris-Dakar a fost creată în 1978 și, la început, echipele se întreceau din capitala franceză până în cea senegaleză, trecând prin țări ca Maroc, Algeria, Mali, Mauritania sau Niger. Cursa a fost mutată în America de Sud acum mai bine de un deceniu din cauza amenințărilor teroriste din regiunea Sahel. Arabia Saudită a devenit țara-gazdă în 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”
11:16 - Sorin Grindeanu, despre podul de la Brăila: „Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație. Eu sunt optimist”
10:48 - Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda, însă compania publică finlandeză anunță că își va continua activitatea „în mod normal”
10:38 - Trafic intens către litoral și Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini pe Autostrada Soarelui
10:12 - Mario Fresh a povestit cum a fost la prima întâlnire cu părinții Alexiei Eram: „Mai emoționat eram când am făcut cunoștință cu tatăl”
09:52 - Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent. Timpurile festive sunt aproape”
09:33 - OMS: 80 de cazuri de variola maimuței confirmate în 11 țări și 50 de suspiciuni. Experții avertizează asupra riscului de răspândire a virusului
09:15 - În Otopeni, s-au vopsit balustradele unui pod cu tot cu mașinile parcate în zonă. Imaginile care au revoltat șoferii