Peste 100 de eurodeputați cer excluderea Belarusului din preliminariile EURO 2024, acolo unde la finalul lunii urmează să o înfrunte pe România / „Tricolorii” încep campania pe 25 martie

Peste 100 de eurodeputați cer excluderea Belarusului din preliminariile EURO 2024, acolo unde la finalul lunii urmează să o înfrunte pe România / „Tricolorii” încep campania pe 25 martie
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Mai mulți membri ai Parlamentului European solicită excluderea Belarusului din preliminariile EURO 2024, acolo unde face parte dintr-o grupă în care se află și România. De altfel, cele două echipe naționale urmează să se întâlnească pe 28 martie, la București, în a doua etapă a campaniei.

Peste 100 de eurodeputați cer excluderea Belarusului din preliminariile EURO 2024

Peste 100 de eurodeputați, din toate grupurile mari, au solicitat UEFA, forul care administrează fotbalul european, să excludă echipa națională a Belarusului din campania de calificare la EURO 2024 din cauza abuzurilor comise împotriva drepturilor omului de către regimul Lukașenko, arată o scrisoare consultată de Politico.

„Simplul fapt de a participa echipa națională bielorusă la Campionatul UEFA va fi folosit ulterior de Lukașenko și echipa sa de propagandă pentru a dovedit că este bine primit în comunitatea internațională”, se arată în scrisoarea trimisă miercuri către președintele UEFA, Aleksander Ceferin.

„Asta ar fi o ofensă pentru victimele agresiunii ruse din Ucraina și pentru toți bielorușii care au fost forțați să fugă din patria lor, precum și pentru cei care au rămas în Belarus și trebuie să trăiască acum în frică și teroare”, se mai arată în document.

Belarus a fost sancționată de UEFA pentru rolul jucat în războiul din Ucraina, astfel că țara nu mai are dreptul de a găzdui meciuri internaționale, iar cluburile bieloruse nu pot să participe împotriva echipelor ucrainene în competițiile europene.

Totuși, spre deosebire de situația Rusiei, ale cărei echipe au fost excluse din toate competițiile UEFA, cluburile bieloruse și echipele naționale ale țării pot în continuare să participe în competițiile internaționale.

Sorții au așezat-o pe Belarus în Grupa I a preliminariilor EURO 2024, din care mai fac parte România, Elveția, Israel, Andorra și Kosovo.

„Tricolorii” încep campania pe 25 martie, cu o deplasare în Andorra, iar trei zile mai târziu vor primi vizita selecționatei din Belarus, la București, pe Arena Națională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)