Preşedintele Serbiei: Țara noastră va lupta pentru Novak Djokovic, pentru dreptate şi adevăr / Cum ar fi încercat sportivul să intre în Australia, nevaccinat fiind

Preşedintele Serbiei: Țara noastră va lupta pentru Novak Djokovic, pentru dreptate şi adevăr / Cum ar fi încercat sportivul să intre în Australia, nevaccinat fiind
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marijan Murat

Novak Djokovic nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată. Faptul că nu va participa la Australian Open e aproape o certitudine. Inițial, el a primit derogare din partea organizatorilor turneului să joace, dar a fost oprit de autoritățile vamale căci, nefiind vaccinat, nu îndeplinea condițiile de intrare în țară. Sportivul ar fi încercat să intre în Australia pe baza faptului că a avut COVID-19 în ultimele şase luni.

Deciziile autorităților vin și după un scandal-monstru izbucnit în Australia, oamenii fiind nemulțumiți de regimul preferențial aplicat lui Djokovic.

Sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara. În scandal a intervenit și preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Președintele Aleksandar Vucic, în apărarea lui Novak Djokovic

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat că Novak Djokovic e „hărțuit”. Cei doi au vorbit la telefon.

„I-am spus lui Novak că Serbia e alături de el şi că luăm toate măsurile pentru a opri cât mai rapid hărţuirea celui mai bun jucător de tenis din lume. Serbia va lupta pentru Novak Djokovici, pentru dreptate şi adevăr”, a scris Aleksandar Vucic, pe Instagram.

Cum a încercat Novak Djokovic să intre în Australia

Novak Djokovic a ajuns în Melbourne în jurul orei 15.00, ora României. A fost apoi ținut pe aeroport mai multe ore. În cele din urmă, viza lui a fost anulată și sportivul a ajuns la un hotel de carantină din Melbourne unde va sta până va putea părăsi țara.

Potrivit presei locale, el ar fi încercat să intre în Australia cu argumentul că a trecut prin boală în ultimele șase luni, deci are anticorpi. A fost un argument bun pentru federația australiană, dar nu și pentru guvernul federal.

Potrivit unei surse guvernamentale, citată de The Age, ar fi existat probleme cu documentaţia necesară pentru a dovedi motivul scutirii lui Djokovic. Aceeași sursă a mai afirmat că nu e clar dacă motivul invocat de sportiv e suficient pentru a intra în țară conform reglementărilor federale, în sensul în care nu s-a putut stabili dacă, din punct de vedere al protecției, trecerea prin boală echivalează cu administrarea a minim două doze de vaccin.

Jurnalistul Chris O’Keefe a explicat, pentru news.com.au, faptul că imunitatea naturală e recunoscută în mai multe state ca o vaccinare completă, dar nu și în Australia.

„ATAGI a comunicat Tennis Australia că trecerea prin boală nu e un motiv valid împotriva vaccinării. (…) Numai în circumstanţe excepţionale se poate da derogare dacă persoana respectivă a avut COVID în ultimele şase luni”, a spus jurnalistul.

Public, se știe că Djokovic a avut COVID acum 19 luni, dar nu și că a fost confirmat din nou pozitiv în ultima jumătate de an.

Serviciile vamale australiene au ținut să transmită că vor continua „să se asigure că toţi cei care vin respectă regulile de intrare în ţară”.