Roland Garros se va disputa cu spectatori. Cum va arăta în acest an Openul Francez, turneul de Grand Slam la care Simona Halep se simte cel mai bine

Roland Garros se va disputa cu spectatori. Cum va arăta în acest an Openul Francez, turneul de Grand Slam la care Simona Halep se simte cel mai bine
foto: Hepta.ro / AFP7 / Rob Prange

Spectatorilor le va fi permis accesul la Openul Francez din această lună, au anunțat organizatorii competiției luni, transmite Euronews.

Roland Garros se va disputa cu spectatori

Oficialii au prezentat protocoalele sanitare pentru turneul de Grand Slam care se desfășoară pe zgură și care va avea loc la Roland Garros, în vestul Parisului, începând cu 27 septembrie. Competiția trebuia să înceapă în mai, dar startul a fost amânat de izbucnirea crizei sanitare COVID-19.

„De la reluarea circuitului internațional, Roland Garros va fi primul turneu cu privilegiul de a găzdui o audiență”, a declarat Bernard Giudicelli, președintele Federației franceze de tenis.

Serena Williams și Maria Sakkari, care luni s-au confruntat la un alt turneu de Grand Slam, US Open, în absența spectatorilor, s-au întrebat cum este posibil ca francezii să le deschidă porțile fanilor, dar pe jucători să îi țină într-o bulă. Sportivii vor fi restricționați la două hoteluri.

„Dacă sunt fani, atunci ar trebui să ni se permită să stăm în altă parte”, a afirmat Serena. De 23 de ori câștigătoare a unui turneu de Grand Slam și triplă-campioană la Roland Garros, ea susține că ar fi de acord ca fanii să fie lăsați în tribune, dar ar vrea să afle mai multe detalii de la organizatori referitor la „cum vom fi protejați”.

„Să fie fani, iar noi să fim într-o bulă? Pentru mine, e cam lipsit de sens. Pentru mine a fost un anunț șocant acela că vor fi fani”, a declarat Maria Sakkari.

Cum va arăta în acest an Openul Francez, turneul de Grand Slam favorit al Simonei Halep

În concordanță cu instrucțiunile guvernamentale privind limitarea prezenței la 5.000 de persoane în regiuni precum Parisul, federația și-a mai micșorat planurile. Inițial, dorea să deschidă turneul la 50%, 60% din capacitate, echivalentul a 20.000 de fani pe zi. Cu toate acestea, Roland Garros va fi împărțit în trei zone dispuse pe cele trei terenuri principale, cu câte 5.000 de oameni pe terenurile Philippe Chatrier și Suzanne Lenglen. Zona care va înconjura al treilea cel mai mare teren din complex va găzdui cel mult 1.500 de spectatori pe zi.

Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie, în timp ce toate persoanele acreditate la turneu vor fi testate pentru COVID-19 înainte de a fi primite în bula de la Roland Garros.

Guy Forget, directorul turneului, a anunțat că toți jucătorii vor fi testați la sosirea în capitala franceză. Vor fi autorizați să intre pe teren dacă rezultatul testului este negativ și dacă, în termen de 72 de ore, sunt testați din nou negativ. Ulterior, jucătorii vor fi testați la fiecare cinci zile – sigur, cu condiția să nu fie eliminați între timp – și vor sta la două hoteluri rezervate de organizatori.

Organizatorii au mai decis și să dea mai mulți bani celor care sunt eliminați devreme, într-un gest de solidaritate cu jucătorii, care au fost afectați financiar de criză.

„Premiul în bani pentru pierzătorii din prima rundă va crește prin urmare cu 30% comparativ cu anul trecut, la 60.000 de euro”, au anunțat printr-un comunicat de presă.

Simona Halep, a doua tenismenă a lumii, a câștigat Roland Garros în 2018 și a mai jucat alte două finale, în 2014 și 2017, dar ceda în ultimul act al competiției cu Maria Sharapova, respectiv Jelena Ostapenko.