Sportivii ruși nu mai au voie să folosească steagul național la Jocurile Paralimpice de la Beijing/ Comitetul Paralimpic susține că acestea sunt „cele mai puternice acțiuni posibile”

Sportivii ruși nu mai au voie să folosească steagul național la Jocurile Paralimpice de la Beijing/ Comitetul Paralimpic susține că acestea sunt „cele mai puternice acțiuni posibile”
Rușii trebuie să concureze drept neutri la Jocurile Paralimpice (FOTO: Hepta- DPA Images / Jan Woitas)

Sportivii paralimpici din Rusia și Belarus trebuie să concureze ca neutri la viitoarele Jocuri Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022, transmite Comitetului Paralimpic Internațional, potrivit BBC.

O declarație a Comitetului Paralimpic Internațional spune că sportivii – care au ajuns deja în China – vor concura sub steagul paralimpic.

Ei nu vor fi incluși în tabelul de medalii, a spus IPC.

IPC a declarat că a întreprins „cele mai puternice acțiuni posibile” în limitele parametrilor de care dispune.

Jocurile Paralimpice se deschide vineri, iar competiția începe sâmbătă.

Douăzeci de sportivi ucraineni sunt în drum spre jocuri, dar se crede că ar putea alege să se retragă în loc să concureze cu sportivii ruși și belarusi.

Comitetul Olimpic Internațional cerea interzicerea sportijilor din Rusia și Belarus

Cu o zi în urma acestui anunț, Comitetul Internațional Olimpic a recomandat federațiilor sportive să interzică sportivilor și oficialilor ruși și belarusi să concureze la evenimentele după invazia Rusiei în Ucraina.

CIO a transmis că a luat decizia aceasta „pentru a proteja integritatea competițiilor sportive globale și pentru siguranța tuturor participanților”.

Drept replică. Comitetul Olimpic Rus a răspuns că decizia „contrazice atât documentele de reglementare ale CIO, cât și Carta (olimpică)”.

„În primul pas, considerăm că este necesar să trimitem cererea către federațiile internaționale pentru un răspuns oficial cu privire la statutul sportivilor ruși și drepturile acestora de a participa la competiții internaționale din cauza faptului că federațiile sunt cele care au autoritatea să admită sportivi la competiții internaționale”, se arată într-un comunicat al ROC.

„La rândul său, Comitetul Olimpic Rus intenționează să susțină în mod consecvent drepturile și interesele sportivilor ruși și să ofere toată asistența necesară federațiilor noastre naționale pentru a contesta deciziile discriminatorii ale federațiilor internaționale relevante”.

Declarația CIO vine cu puțin timp înainte de începerea Jocurilor Paralimpice de iarnă, vineri, la Beijing.

În urma declarației CIO, organele de conducere ale fotbalului FIFA și UEFA au suspendat, de asemenea, echipele naționale și de club ale Rusiei de la toate competițiile până la o nouă notificare.

Organismele sportive din întreaga lume s-au poziționat împotriva Rusiei, refuzând să găzduiască sau să joace împotriva echipelor din țara agresoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe