Un om de afaceri a fost găsit vinovat în cazul morții lui Emiliano Sala. David Henderson a organizat zborul fatal al fotbalistului argentinian

Un om de afaceri a fost găsit vinovat în cazul morții lui Emiliano Sala. David Henderson a organizat zborul fatal al fotbalistului argentinian
Emiliano Sala a murit pe 29 ianuarie 2019, când avionul cu care se îndrepta spre Cardiff s-a prăbușit în Canalul Mânecii. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ANDBZ/ABACA

Afaceristul care a organizat zborul fatal al regretatului fotbalist argentinian Emiliano Sala a fost găsit vinovat că a pus în pericol siguranța aeronavei. În vârstă de 67 de ani, David Henderson a fost intermediarul care a închiriat avionul cu care Sala urma să ajungă în Marea Britanie pentru a semna cu Cardiff City, dar care s-a prăbușit în Canalul Mânecii pe 21 ianuarie 2019, transmite Euronews.

Omul de afaceri David Henderson, găsit vinovat în cazul morții lui Emiliano Sala

Emiliano Sala era la bordul unui avion privat de mici dimensiuni pe 21 ianuarie 2019 și se îndrepta către Țara Galilor pentru a semna cu Cardiff City, care tocmai îl cumpărase de la formația franceză Nantes în schimbul a 17 milioane de euro.

Cu toate acestea, aeronava care îi avea la bord pe Emiliano Sala și pe pilotul David Ibbotson (59 de ani) s-a prăbușit în Canalul Mânecii. Trupul fotbalistului a fost găsit în epava avionului la peste două săptămâni de la accident, la o adâncime de 67 de metri. În schimb, trupul pilotului nu a fost găsit nici până astăzi.

Procesul s-a desfășurat chiar la Cardiff. David Henderson pledase vinovat la acuzația că a încercat să organizeze un zbor pentru un pasager fără să aibă permisiune sau autorizație. Omul de afaceri își va afla sentința pe 12 noiembrie.

Procurorul de caz spune că tocmai David Henderson era cel care trebuia să piloteze avionul, însă a fost ocupat pe 21 ianuarie 2019 și a aranjat să vină David Ibbotson în locul său.

„Ibbotson nu avea licenţă de pilot comercial, iar calificarea sa pentru acest tip de avion expirase în noiembrie 2018 şi nu era competent pentru a zbura în condiţiile meteorologice pe care Henderson ştia că pot fi întâlnite”, a mai adăugat procurorul Martin Goudie.

Moartea lui Emiliano Sala a provocat un val de tristețe în lumea fotbalului și nu numai, iar fotbalistul nu a fost uitat de ultrașii lui Nantes, care de atunci îl comemorează anual – așa s-a întâmplat și în 2020, când lui și altor regretați fotbaliști din istoria „canarilor” le-a fost dedicată o coregrafie cu totul deosebită.