Un prezentator britanic a lansat un mesaj controversat despre originile Emmei Răducanu, înaintea finalei de la US Open: „Dacă joci tenis într-o finală, ești britanică, dacă ești chelner, ești româncă”

Un prezentator britanic a lansat un mesaj controversat despre originile Emmei Răducanu, înaintea finalei de la US Open: „Dacă joci tenis într-o finală, ești britanică, dacă ești chelner, ești româncă”
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Jo Becktold

Un prezentator de televiziune din Marea Britanie, pe numele său Adil Ray, a stârnit un val de reacții pe Twitter după ce a scris o postare controversată cu referire la originile românești ale sportivei britanice Emma Răducanu, care sâmbătă seară va evolua în finala US Open 2021 împotriva lui Leylah Fernandez, o altă tenismenă de senzație.

Adil Ray, mesaj controversat despre originile Emmei Răducanu

„Dacă joci tenis într-o finală ești britanică dacă ești constructor/livrator/chelner etc ești româncă”, a scris prezentatorul britanic, vineri, pe Twitter.

If you play in a tennis final you’re British if you’re a builder/delivery man/waitress etc you’re Romanian.

— Adil Ray OBE (@adilray) September 10, 2021

Mesajul britanicului vine în contextul în care Emma Răducanu, cu tată român și mamă de origine chineză, s-a născut în Canada și s-a mutat în Marea Britanie la vârsta de doi ani.

Postarea lui Adil Ray a stârnit reacții de tot felul: „Jucătoarea de tenis s-a mutat aici când avea 2 ani. Românii de care vorbești probabil că s-au mutat aici în ultimii doi ani. Diferență masivă”;

Un altul a fost ceva mai dur cu prezentatorul: „Ca de obicei, domnul Ray încearcă încă o dată să creeze o dispută rasială acolo unde nu există una”;

„Poți avea cetățenie britanică, dar în momentul în care ai deschis gura sau arăți diferit ești mereu străin pentru unii. Mama Emmei este chineză, tatăl român, iar ea s-a născut în Canada. În alte circumstanțe n-ar fi suficient de britanică, dar pentru că este o campioană…”, a scris un altul.

Finală între două adolescente la US Open 2021

După un parcurs excepțional, Emma Răducanu (18 ani, 150 WTA la startul turneului) mai are un singur hop de trecut până la marele trofeu de la New York. Este vorba despre Leylah Fernandez (19 ani, 73 WTA), care a arătat de asemenea excelent la Flushing Meadows – ba chiar a eliminat nume și mai galonate în circuit, precum Naomi Osaka, Elina Svitolina și Aryna Sabalenka.

Emma Răducanu a devenit prima jucătoare din Era Open care începe un turneu de Grand Slam din calificări și ajunge până în marea finală, fiind totodată prima britanică într-o finală de Grand Slam după o pauză de 53 de ani.

Prima finală de Grand Slam din Era Open care pune față în față două jucătoare fără statut de cap de serie la startul turneului se va desfășura sâmbătă, 11 septembrie, începând cu ora 23.