Villarreal, câștigătoarea Europa League. „Submarinul galben” s-a impus în finala cu Manchester United și a obținut primul său trofeu european din istorie / Portarul De Gea, ratare decisivă la maratonul de lovituri de la 11 metri

Villarreal, câștigătoarea Europa League. „Submarinul galben” s-a impus în finala cu Manchester United și a obținut primul său trofeu european din istorie / Portarul De Gea, ratare decisivă la maratonul de lovituri de la 11 metri
foto: Hepta.ro / DPA Images / Rafal Oleksiewicz

Villarreal este câștigătoarea UEFA Europa League ediția 2020-2021. „Submarinul galben” a reușit să o învingă pe Manchester United, miercuri seară, la Gdansk, într-o partidă tranșată la loviturile de departajare după 1-1 în 120 de minute. Înființată în 10 martie 1923, echipa spaniolă a obținut, astfel, primul său trofeu european din istorie.

Villarreal învins-o pe Manchester United în finala Europa League și a câștigat primul său trofeu european din istorie

Cel puțin pe hârtie, Villarreal era creditată cu șansa a doua înaintea finalei jucate pe tărâm polonez. Abia a 7-a clasată în ediția deja încheiată de La Liga, formația spaniolă venea la Gdansk să își măsoare forțele cu vicecampioana Angliei, o echipă cu o experiență incomparabilă pe plan european și cu un lot mult mai valoros. Chiar și așa, „submarinul galben” a fost cel care a dat prima lovitură, în minutul 29, când a înscris nimeni altul decât Gerard Moreno, al treilea marcator al campionatului iberic.

Totuși, Manchester United a dominat ostilitățile în timp regulamentar, iar inevitabilul s-a produs în minutul 55, când Edinson Cavani a restabilit egalitatea, și părea că poate tranșa partida în favoarea sa în cele 90 de minute de joc. Nu a fost cazul, iar Villarreal a părut să aibă ceva mai multă prospețime în cele două reprize suplimentare și a pus în pericol de mai multe ori poarta apărată de De Gea.

Cum nici 120 de minute nu au fost suficiente pentru a afla câștigătoarea, meciul a ajuns la faza loviturilor de departajare, unde fotbaliștii s-au ridicat deasupra așteptărilor. Practic, toți jucătorii de câmp au reușit să înscrie și a venit rândul portarilor să execute. Geronimo Rulli a bătut excelent și tot el a fost cel care a apărat lovitura slabă a celuilalt goalkeeper de pe teren, spaniolul De Gea, și a adus primul trofeu european în istoria de 98 de ani a lui Villarreal.

Urmăriți B1TV.ro și pe