18 copii au ajuns la spital cu pneumonie toxică, după ce ar fi inhalat substanțe toxice la bazinul CS Rapid. Poliția a deschis o anchetă

18 copii au ajuns la spital cu pneumonie toxică, după ce ar fi inhalat substanțe toxice la bazinul CS Rapid. Poliția a deschis o anchetă
Foto: Pixabay.com

Poliția a deschis o anchetă la bazinul CS Rapid, după ce 18 copii au ajuns de urgență la spital, cu pneumonie toxică. Minorii ar fi inhalat o serie de substanțe nocive din apă. Totuși, reprezentații clubului se apără și susțin că toate testele sunt „ok”.

În cursul săptămânii trecute, 18 copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani au ajuns de urgență la spital cu pneumonie toxică și probleme respiratorii, după ce s-au antrenat în bazinul CS Rapid, scrie GSP.ro.

18 copii au ajuns la spital cu pneumonie toxică după ce au făcut baie în bazinul CS Rapid

În apa bazinului ar fi existat o concentrație de clor de șase ori mai mare ca limitele normalului, spun cluburile ai căror elevi au fost afectați în urma incidentului.

Totuși, reprezentații CS Rapid se apără și susțin că testele au fost întotdeauna ok. Poliția a demarat, la rândul ei, o anchetă, iar cei 18 copii au fost internați în spital.

Incidentul s-a produs în data de 18 octombrie, imediat după ce apa și substanțele din bazin au fost înlocuite, în cursul weekendului 16 – 17 octombrie. În intervalul de weekend, cluburile care fac antrenamente în bazin au fost informate să nu își țină cursurile, iar în data de 18 au fost anunțați că totul este ok, iar orele în bazinul de la CS Rapid se pot relua.

Astfel, cluburile și-au anunțat elevii, iar după prânz au sosit și primele grupe de copii. Aceștia au ajuns de urgență la spital, după ce ar fi inhalat substanțe dăunătoare. Micuții ar fi prezentat o serie de probleme de respirație, mai exact pneumonie toxică.

Cluburile care au închiriate culoare în bazin susțin că exista o concentrație prea mare de clor

Cluburile se plâng de faptul că în apă ar fi existat o concentrație de clor de aproape șase ori mai mare decât maximul admis. O anchetă a fost demarată și de către Parchet și Poliția Capitalei, iar cei de la DSP au ridicat probe de la fața locului.

Am simțit că era un miros puternic de clor, dar nu ne-am gândit că ar putea fi probleme (…) A fost demarată o anchetă de către Procuratură, Poliție și DSP. DSP-ul a venit a doua zi pentru a lua probe din apă și concentrația de clor era de 3,6%. Probabil că atunci când copiii au făcut antrenament, concentrația era de peste 4%. Iar concentrația maximă admisă de 0,83%. Dacă se întâmplă să fie o concentrație de 0,9-1%, poți spune că a fost un accident. Dar la 4% e crimă”, acuză surse din interiorul cluburilor de înot ce închiriaseră bazinul de la CS Rapid, pentru sursa citată mai sus.

Totodată, Spitalul de Pediatrie Grigore Alexandrescu a anunțat că au existat 18 pacienți, minori, ce au ajuns în unitatea medicală cu intoxicație cu clor. 

Cum se apără CS Rapid

Reprezentanții CS Rapid susțin că nu existau probleme, analizele realizate în apă indicând faptul că concentrațiile de substanțe erau ok. Aceștia au precizat că bazinul a fost închis de luni seara, iar ancheta este în curs.

„Bazinul este închis din data de 18 octombrie seara. Este o anchetă în desfășurare la Poliție. Am avut anchetă de la DSP vineri și ieri, care nu a relevat nimic periculos pentru copii. Toate au ieșit bune. Analiza apei nu indică niciun pericol pentru copii. (…) Noi am dus analiza apei la DSP, așa cum prevede legea, luni, 18 octombrie (…) iar analiza apei este în parametri normali, fără să indice vreun pericol pentru copii.

Nu știm de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am fost și suntem îngrijorați pentru copii. Am făcut și noi verificări interne. Raportul DSP este că analiza apei și produsele care au fost folosite sunt în parametri normali și nu au pus în pericol sănătatea publică”, au precizat reprezentanții CS Rapid.