A doua zonă de carantină din România. Măsuri dure într-un sat din Dâmbovița, unde este explozie de cazuri COVID

A doua zonă de carantină din România. Măsuri dure într-un sat din Dâmbovița, unde este explozie de cazuri COVID
Foto: Pixabay

A doua zonădin România a intrat în carantină începând de vineri seara. Este vorba despresatul Dobra din județul Dâmbovița, underata de infectare cu COVID-19a ajuns la 5,95 la 1.000 de locuitori.

Restricțiile au intrat în vigoare noaptea trecută, la ora 22:00 și vor rămâne în vigoare în următoarele două săptămâni.Iniţial, s-a pus discutat carantinarea întregii comune Dobra, însă în cele din urmă s-a decis carantinarea doar în cazul satului Dobra.

„Având în vedere Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659587/09.10.2020 începând cu data de 09.10.2020, ora 22.00, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie carantina zonală pentru satul Dobra, comuna Dobra, din județul Dâmbovița.Se interzice cu desăvârşire deplasarea persoanelor aflate în izolare / carantină în afara domiciliului, reşedinţei, ori adresei declarate pentru izolare/carantină în satul Dobra din comuna Dobra; monitorizarea respectării acestei măsuri se va efectua permanent prin structurile Ministerului Afacerilor Interne, în baza Planului integrat de acţiune, elaborate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmbovița.

Este interzisă circulaţia persoanelor şi a vehiculelor în intervalul orar 22.00 – 06.00; excepţie fac bolnavii cronici aflaţi în evidenţele unităţilor sanitare, femeile gravide, urgenţele medicale şi vehiculele aflate în tranzit”, se arată în comunicatul Prefecturii, a anunțat vineri seara Prefectura Dâmbovița.

Ce restricții li se aplică oamenilor din zona carantinată

Cetățenii care locuiesc în zona carantinatăcarantinată sunt obligați să poarte mascăprotecţie astfel încât să acopere nasul şi gura în toate spaţiile publice, atât cele interioare, cât şi cele exterioare.

Intrarea și ieşirea persoanelor şi vehiculelor din zona închisă se va face doar prin filtrele instituite de forţele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Circulaţia persoanelor şi a vehiculelor este restricționatăîn intervalul orar 22.00 – 06.00, cu excepţia persoanelor care au nevoie de îngriojifri medicale urgente şi vehiculele aflate în tranzit.

Este permisă deplasarea pentru aprovizionare cu marfă a firmelor de pe raza localității carantinate în intervalul orar 6.00-22.00 pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, însoţită după caz, de copie a certificatului de înregistrare fiscală, adeverinţă de la angajator saude documente justificative de achiziţie/transport.

În satul Dobra s-a interzis intrareapersoanelor care reprezintăfirme de curierat şi care livrează sau preiau comenzi.Predarea și preluarea coletelor se va efectua în zonele unde sunt amplasate filtrele structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Administratorii spaţiilor comerciale din zona de carantină trebuie săasiguretriajul observaţional la intrarea in unitate, măsurarea temperaturii şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Dâmboviţa este unul din cele mai afectate judeţe din ţară, cu un total de aproape 4.480 de cazuri de Covid-19. În Târgovişte, reşedinţa de judeţ, incidenţa cazurilor este de aproape 2 la fiecare mie de locuitori, iar în alte sate si comune, depăşeşte valoarea de 5.

Prima localitate în care s-a reinstaurat carantina: Cuca, Galați

Comuna Cuca din judeţul Galaţia intrat în carantină joi, la ora 5.00. De menționat este că rata de infectare cucoronavirusa ajuns în localitate la 4,74 cazuri la mia de locuitori.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, marți, că toate localitățile care depășesc 3 cazuri la mia de locuitoriîn ultimele 14 zilevor fi carantinate pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni.

”Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5.”, a declarat Arafat.

Ultima oră
08:22 - A patra zi de grevă a Societății de Transport București. O parte dintre tramvaie și troleibuze au reluat activitatea
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință