Botoșani: Percheziții la polițiști de frontieră suspecți că sprijină contrabanda cu țigări. Ancheta, începută în Republica Moldova

Botoșani: Percheziții la polițiști de frontieră suspecți că sprijină contrabanda cu țigări. Ancheta, începută în Republica Moldova
Polițiștii, sub coordonarea procurorilor DNA, au făcut percheziții la polițiști de frontieră din județul Botoșani, suspectați că sprijină contrabanda cu țigări. Sursa foto simbol: Poliția Română / Facebook

Polițiștii, sub îndrumarea DNA, au făcut percheziții la polițiști de frontieră din județul Botoșani, aceștia fiind suspectați că sprijină transporturile țigărilor de contrabandă. Ancheta a fost declanșată de autoritățile din Republica Moldova.

Percheziții la polițiștii de frontieră din Botoșani

Șapte percheziții au avut loc la sediul Poliției de Frontieră Rădăuți-Prut și la domiciliile unor ofițeri, descinderile fiind făcute de polițiști, sub îndrumarea Direcției Națională Anticorupție (DNA), scrie Reporter de Iași.

De altfel, ziarul ieșean a relatat de-a lungul timpului despre averile impresionante ale unor polițiști de frontieră, care nu puteau fi justificate dintr-un salariu de 1.000 de euro.

De exemplu, reporterii au ajuns la casa lui Marius Cătălin Gavrilescu, șef sector la Rădăuți Prut. Pe lângă vila impresionantă, polițistul deține câteva mașini, o fermă de vaci și o fabrică de brânzeturi. De asemenea, el a declarat și un spațiu comercial de 200 mp. Vila sa se află printre domiciliile percheziționate.

Ancheta a fost pornită din Republica Moldova

Ancheta a fost declanșată de Procuratura Anticorupție din Republica Moldova și are ca scop destructurarea rețelelor de trafic de țigări.

Procurorii moldoveni au filmat vreme de șase luni transporturile de țigări, cu camere cu termoviziune. Ei au aflat astfel că transbordările se efectuau prin Rădăuți-Prut, sub acoperirea polițiștilor de frontieră din Botoșani.

„Persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițiștii de frontieră erau remunerați cu sume între 4.000-7.000 euro, pentru organizarea fiecarei treceri clandestine”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră de peste Prut, citat de Reporter de Iași.

Practic, polițiștii de frontieră primeau mită pentru a „întoarce capul” când contrabandiștii introduceau țigările în România.

Altarele ar fi depozite ale țigărilor de contrabandă

În luna februarie, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră din Botoșani, Valeriu Harabulă, a făcut dezvăluiri despre mai mulți preoți care ar fi implicați în contrabanda cu țigări.

Se pare că aceștia ar fi depozitat „marfa” chiar în altarele bisericilor.

„Am avut și noi țigări depozitate în altar, adică nimic nou sub soare … preoți, dascăli. Toate aceste grupări au în spate un om potent financiar”, a spus Harabulă.

Acesta a mai afirmat că polițiști au fost, de asemenea, cooptați pentru a ușura procurarea și comercializarea țigărilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe