Un agent de poliţie de la Brigada Rutieră Bucureşti a fost reţinut după ce a cerut mită în valoare de 700 de euro, pretinzând că poate interveni la poliţiştii examinatori pentru a ajuta o persoană să treacă de proba de traseu pentru obţinerea permisului auto, acesta fiind cercetat pentru trafic de influenţă.
Mai exact, miercuri, agentul de poliţie în cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti a fost reținut pentru 24 de ore, după ce, în cursul lunii august, acesta a pretins suma de 700 euro.
”La data de 19.08.2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului T.G.I., agent de poliţie în cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că în cursul lunii august 2020 inculpatul a pretins suma de 700 euro, iar la data de 18.08.2020 a primit suma de 500 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra poliţiştilor examinatori din cadrul SRPCIV Bucureşti şi că îi va determina pe aceştia cu privire la admiterea unei persoane la proba de traseu în vederea obţinerii permisului de conducere”, anunţă Parchetul Tribunalului Bucureşti, citat de News.ro.
Astfel că, în cursul zilei de miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului pe o durată de 30 de zile.
În caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie continuă cercetările.
Reamintim că Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a trimis Corpul de Control la Poliția Capitalei pentru a verifica dacă angajații instituției respectă legea.
Astfel de controale vor avea loc și în cadrul altor structuri, ”unde există cea mai mică suspiciune că legea este încălcată”, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog. Totodată, reprezentanta MAI a menționat că, de la începutul acestui an și până acum, 90 de angajați ai MAI au depus denunțuri la Direcția Generală Anticorupție (DGA), refuzând să primească mită.
„Ca urmare a faptului că în ultimele zile, în spațiul public, au fost semnalate situații de polițiști sau foști polițiști acuzați că nu și-au făcut datoria sau chiar că au pactizat cu cei certați cu legea, vreau să precizez că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu sunt tolerate astfel de situații, noi fiind primii interesați să nu existe nici măcar o suspiciune vizavi de profesionalismul și corectitudinea cadrelor MAI”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.
Monica Dajbog a subliniat că unul dintre obiectivele MAI este să formeze un corp profesionat integru, iar, în acest sens, a menționat cele 90 de denunțuri depuse la DGA de angajați ai MAI care nu au primit mită. Este vorba despre un număr de cazuri cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut.
Precizările purtătorului de cuvânt al MAI au venit în contextul în care, săptămâna trecută, ofiţerii Serviciului Grupări Infracționale Violente au acuzat faptul că sunt sabotați chiar din interior în activităţile de cercetare îndreptate împotriva clanurilor interlope.