CORONAVIRUS | Arad: 22 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean, testate pozitiv la revenirea din concediu

CORONAVIRUS  | Arad: 22 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean, testate pozitiv la revenirea din concediu
Foto: Hepta

Un nou focar de coronavirus a fost descoperit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, după ce șase medici, 12 asistenţi medicali şi patru infirmiere de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost testați pozitivi, în ultimele zile, la revenirea din concediu sau după câteva zile libere de care au beneficiat.

Infectările cadrelor medicale, descoperite la testele de rutină

Simina Roz, purtătorul de cuvânt al spitalului, a declarat marţi, că infectările în rândul cadrelor medicale ale spitalului au fost descoperite la testele de rutină care se fac tuturor angajaţilor la revenirea în activitate.

„Majoritatea s-au îmbolnăvit în timpul concediului, în ţară sau străinătate. O parte dintre cadrele medicale infectate sunt internate, altele sunt acasă sub observaţie”, a precizat Simina Roz, pentru Agerpres, transmite g4media.ro.

La jumătatea lunii iulie, conducerea spitalului a decis ca toţi angajaţii care revin din concediul de odihnă, concediul medical sau după cel puţin patru zile libere plătite să fie testaţi pentru noul coronavirus înainte să îşi reia activitatea. Primele îmbolnăviri au fost descoperite în urmă cu o săptămână, fiind vorba despre trei medici.

Râmnicu Vâlcea: Focar de infecție la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Reamintim că, un focar de infecție a fost înregistrat și la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, după ce în Secţia Cardiologie au fost confirmate 13 cazuri pozitive, respectiv nouă pacienţi şi patru angajaţi, atât personal medico-sanitar cât şi de îngrijire.

Pacienţii diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 au fost transferaţi la Secţia de Boli infecţioase a aceleiaşi instituţii medicale sau la Spitalul Orăşenesc Horezu. Însă, în cazul unui singur pacient s-a decis transferul către „o unitate sanitară de rang superior”.

Mai mult, secţia Cardiologie a fost închisă pentru 14 zile.

Cu toate acestea, între timp, „pe sectie, se vor asigura doar urgenţele majore, consultaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice urmând să se realizeze în ambulatoriu”, potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vâlcea.

Bilanțul infectărilor cu SARS-CoV-2 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, în raportul zilnic, că 72.208 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 de la debutul pandemiei, la peste 1,54 de milioane de teste prelucrate, dintre care 1.014 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, la 21.289 de teste.

Din numărul total de pacienți depistați cu infecție cu coronavirus, 33.135 au fost declarați vindecați și 8.316 asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare, 3.074 au murit, iar alți 479 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

Între 17 august, ora 10, și 18 august, ora 10, au fost înregistrate 45 de decese.

Ce spun specialiștii despre o posibilă evoluție descendentă a pandemiei

Președintele Societății Române de Epidemiologie, medicul epidemiolog Doina Azoicăi, a explicat pentru B1.RO în ce măsură noile cifre sunt îmbucurătoare și dacă ar trebui să ne așteptăm la o evoluție descendentă.

“De o săptămână s-a profilat o evoluție de tip platou, în sensul că cifrele au fost între 1.000 și 1450 de cazuri noi, raportate zilnic. Cea mai mare valoare a fost pe data de 13 august când au fost 1.450 de cazuri. Aceste scăderi trebuie să le privim ca un rezultat, pe de o parte a măsurilor sau a conștientizării din partea populației în legătură cu acest risc, dar totodată trebuie să luăm în considerare și numărul de teste care au fost făcute și alți factori care pot să concure la o raportare aproximativă în legătură cu numărul de cazuri”, precizat medicul Doina Azoicăi.

Potrivit acesteia, deși este îmbucurătoare această evoluție, trebuieurmărită evoluția în următoarele zile pentru a stabili dacă ne aflăm pe o pantă descendentă.

Urmăriți B1TV.ro și pe