CORONAVIRUS | Botoșaniul, în scenariul roșu. Ce măsuri vor fi luate

CORONAVIRUS | Botoșaniul, în scenariul roșu. Ce măsuri vor fi luate
Sursa foto: Pixabay

Municipiul Botoşani a intrat, joi, în scenariul roşu, după ce incidenţa a ajuns la 3.13 persoane infectate cu noul coronavirus la mia de locuitori. Astfel că, autorităţile întrunite în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au decis închiderea şcolilor, a funcţionării restaurantelor şi cafenelelor în spaţii închise dar şi obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile publice.

Ce măsuri vor fi luate după ce Botoșaniul a intrat în scenariul roșu

Mai exact, va deveni obligatorie purtarea măştii în spaţiile publice pentru botoşănenii cu vârsta mai mare de 5 ani, închiderea şcolilor şi grădiniţelor pentru o perioadă de 14 zile, închiderea funcţionării restaurentalor, cafenelelor,barurilor în spaţii închise.

Totodată este interzisă organizarea de evenimente private precum nunţi, botezuri, petreceri dar şi spectacolele, scrie Adevărul.

Măsurile vor intra în vigoare, de mâine, 30 octombrie.

Bilanțul cazurilor de coronavirus în România

Amintim că România a depășit, joi, pragul de 6.000 de infectări zilnice cu noul coronavirus. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în raportul zilnic, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 6.481 de noi îmbolnăviri.

Un record negativ a fost înregistrat, joi, și în privința numărului de cazuri confirmate în Capitală. Bucureștiul a contabilizat în ultimele 24 de ore, 1129 de noi îmbolnăviri, fiind urmat de județele Timiș – 372 de noi cazuri, Cluj – 371, Sibiu – 260, Iași – 288, Bihor – 260, Arad – 233, Brașov – 209 și Dolj – 205.

În același timp, potrivit raportării de joi, județele Cluj și Sălaj înregistrează cele mai mari incidențe ale cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile: 4,3, respectiv 4,11. Au depășit pragul de 3 cazuri COVID la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, și următoarele județele: Alba (3,8), București (3,69), Harghita (3,32), Sălaj (3,43) și Timiș (3,61).

868 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă, de asemenea un număr-record.

Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 6.764. Asta după ce de miercuri de la ora 10.00 până joi la aceeași oră, au fost înregistrate 83 de noi victime. Este vorba despre 52 bărbați și 31 femei care erau spitalizați în unități medicale din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, în ultimele 24 de ore.

Radu Țincu: Un lockdown parțial, regional, în România este iminent și va trebui luat în calcul fără discuție

Medicul Radu Țincu a declarat, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus, că un lockdown parțial, regional, în România este iminent și va trebui luat în calcul fără discuție pentru că altfel sistemul sanitar va fi depășit

”Cred, din păcate, că un lockdown parțial, regional, în România este iminent și va trebui luat în calcul fără discuție pentru că altfel sistemul sanitar va fi depășit. Măsurile trebuie să fie implementate prompt și la timp. Degeaba vor fi luate măsuri tardive, pentru că ele nu vor mai putea salva situația și știm foarte bine că măsurile din această pandemie au nevoie de o perioadă de latență de 10, 14, 20 de zile, până când să devină eficiente”, a afirmat medicul, în direct pe B1 TV.