CORONAVIRUS | În prima zi de școală, Liceul Militar Breaza şi alte şase unităţi de învăţământ din Prahova trec de la scenariul verde la cel roşu, după apariţia unor cazuri de COVID-19

CORONAVIRUS | În prima zi de școală, Liceul Militar Breaza şi alte şase unităţi de învăţământ din Prahova trec de la scenariul verde la cel roşu, după apariţia unor cazuri de COVID-19
Foto: Pixabay

Nici bine nu a început anul școlar 2020-2021 că Liceul Militar Breaza şi şase unităţi de învăţământ din comuna Gorgota, toate în județul Prahova, trec de la scenariul verde la cel roşu, după apariţia unor cazuri de COVID-19 în şcoli.

Focar de Covid-19 la Liceul militar din Breaza

Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, patru grădiniţe şi două şcoli din comuna Gorgota, județul Prahova, trec de la scenariul verde la cel roșu, încă din prima zi de școală.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova după ce la liceul militar cinci elevi au fost diagnosticaţi cu COVID-19, iar la Gorgota un cadru didactic infectat a intrat în contact cu colegii săi, la un consiliu profesoral.

„Pentru Colegiul Naţional Militar «Dimitrie Cantemir» Breaza şi unităţile didactice din Gorgota: Şcoala Gimnazială «Alexandru Ioan Cuza», sat Potrigrafu; Şcoala Gimnazială, sat Poienarii Apostoli; Grădiniţa cu program normal Gorgota; Grădiniţa cu program normal, sat Crivina; Grădiniţa cu program normal, sat Poienarii Apostoli; Grădiniţa cu program normal, sat Potigrafu, se dispune suspendarea cursurilor şcolare organizate în modalitatea «faţă în faţă» (scenariul 1) şi aprobarea susţinerii activităţilor/lecţiilor online (scenariul 3), la propunerile consiliilor de administraţie ale respectivelor unităţi de învăţământ, avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova, pe o perioadă de 14 zile, începând din data de 14.09.2020”, a transmis Prefectura Prahova.

Cei cinci elevi din cei 472 câţi are liceul militar din Breaza sunt în acest moment izolați, o parte acasă, ceilalți la internatul unității de învățământ.

Pe perioada celor 14 zile de suspendare, toate persoanele cu care au intrat în contact cei diagnosticați cu Covid-19 vor fi în izolare.

Totodată, spaţiile unităţilor de învăţământ vor fi dezinfectate şi aerisite.

Bilanțul infectărilorcu SARS-CoV-2 în județul Prahova

De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova,4974 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testați pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei,169au decedat, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese asociate infecției cu SARS-CoV-2 au fost în rândul unei persoane de sex feminin (50 ani) și a două persoane de sex masculin (56, 61 ani), cu comorbidități.

Cele33de persoane nou confirmate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

0-18 ani – 0
19 ani -29 ani – 2
30 ani -39 ani – 4
40 ani -49 ani – 3
50 ani -59 ani – 10
60 ani -69 ani – 10
70 ani -79 ani – 4
Peste 80 de ani- 0

În prezent, în Prahova, în rândul cazurilor active figurează și trei cadre didactice, iar 39 sunt copii cu vârstă școlară și preșcolară.

Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 359, dintre care 276 de paturi sunt ocupate. La ATI, au fost raportate ca fiind libere trei locuri destinate bolnavilor cu SARS-CoV-2.
(*Situația este în dinamică, iar aceste informații pot suferi modificări de la o oră la alta)

De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020,privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 1315 de decizii de izolare și 6064 de decizii de carantină.

Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de22907(nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.

Au fost efectuate verificări la1579de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte1022persoane,676de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului și95societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate94de sancțiuni (16 în bazaLegii 61/91 în context Covid-19, 78 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților conformLegii 55/2020).

Valoarea totală a amenzilor a fost de14500lei.

A fost deschis și un dosar de cercetare penală pentru o persoană în bazaart.352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Ultima oră
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc