De ce Mamaia nu mai este perla litoralului și cum își poate recăpăta faima: „Băgăm un minifrigider în cameră, un televizor şi spuneam că e hotel de cinci stele”

De ce Mamaia nu mai este perla litoralului și cum își poate recăpăta faima: „Băgăm un minifrigider în cameră, un televizor şi spuneam că e hotel de cinci stele”
Plajele, hotelurile și parcările din Mamaia sunt goale. Foto: Captură video

Doar acum câteva decenii, în Mamaia își petreceau vacanța mii de turiști străini. Destinația era considerată drept: „cea mai bună din Europa”. Astăzi, plaja din Mamaia a devenit cea mai hulită stațiune, iar plajele, hotelurile şi parcările sunt goale.

Din cea mai solicitată stațiune turistică, Mamaia s-a transformat într-un simplu cartier din Constanța. Acest fapt a fost constatat de specialiștii în turism, care menționează că fosta perlă a litoralului nu mai are nimic din ceea ce o făcea atractivă cândva. Este imediat sesizată lipsa spațiilor verzi dintre hoteluri şi de pe centrul Bulevardului Mamaia, locurile de distracţii, un teatru de vară, un restaurant tradiţional, dar şi serviciile de calitate, bunul simţ al hotelierului şi preţurile decente, notează Adevărul.

Pe plaja din Mamaia nu găsești divertisment

Specialiștii susțin că un turist nu are nevoie doar de spațiu de cazare și plajă, ci și de locuri de distracție. Constantin Dumitraşcu, fost şef al Agenţiei de Turism Mamaia, spune că în staţiune nu există un restaurant cu specific românesc, aşa cum era Mioriţa pe vremuri. Între timp, vestul litoralului a fost cedat maneliștilor. Nu mai este nici urmă de barul cu specific alimentar ce atrăgea turiștii.

Singurele distracţii din Mamaia sunt rezervate tinerilor cu bolizi de lux, care se dau cu sky-jeturile sau copiilor care merg la Aqua Magic. Ceilalți nu au unde ieși serile la dans, merge la teatru sau la o grădină de vară.

„Înainte, toţi artiştii din Bucureşti se mutau vara pe litoral. Acum, nu ai unde să te duci”, spune Constantin Dumitraşcu.

Încă o atracție turistică poate fi Castelul Reginei Maria, în prezent aflat în ruină.

Prețurile nu corespund serviciilor

Porivit lui Constantin Dumitraşcu, la stațiunea din Mamaia persistă dezorganizarea.

Preţurile sunt foarte mari şi nu reflectă serviciile, iar hotelierii vor să recupereze în două luni bani pentru un an întreg. De asta în Mamaia sunt preţuri speciale pe weekend, mult mai mari dacă vii în concediu de lunea. Sunt oameni total neprofesionişti, care nu au treabă cu turismul. Băgăm un minifrigider în cameră, un televizor şi spuneam că e hotel de cinci stele. Asta nu mai înţeleg. Pe de altă parte, ospătarii buni au plecat în afară.

La această stare de fapt se adaugă lipsa spaţiilor verzi, ridicându-se hoteluri, vile şi blocuri pe orice petec de verdeaţă.

Acum, Mamaia nu mai este o staţiune prin care poţi să te plimbi, este sufocată de betoane. Am iubit enorm această staţiune, fiind primul student care a fost repartizat în octombrie 1971 la ONT Litoral Mamaia. Până când am văzut gunoaie şi iarba uscată. De ce au ras tot spaţiul verde din mijlocul bulevardului? Ce? Circuli cu 120 de kilometri prin staţiune?”, a adăugat fostul șef al agenției de turism.

Turiștii străini, goniți de hotelierii lacomi

Turiștii nu mai sunt atrași de Mamaia. Dacă în anii ’80, veneau pe serie 20.000 de turişti străini, acum îi poţi număra pe degete pe cei care aleg litoralul românesc. Lucrurile au luat altă întorsătură de cțnd hotelierii au mizat doar pe turismul de weekend.

„Asta nu merge la infinit. În anul 2000, când eram director la SC Mamaia SA, m-am dus la directoarea de la Hotelul Orfeu să rezerv 60 de camere prin Mamaia SA. Mi s-a spus că patronii preferă ca turiştii să vină la recepţie ca să plătească preţul mare. Câteva luni mai târziu, prin iunie, am fost căutat de directoarea hotelului care mi-a spus că îmi dă tot hotelul. «Tu crezi că turiştii străini stau pe malul ghiolului şi aşteaptă să te răzgândeşti tu?» am întrebat-o. Aşa a început să decadă staţiunea”

El susține că litoralul românesc nu mai este pregătit să primească turiști: „Nimeni nu vorbeşte de servicii. Dacă aduci străini în Mamaia, eşti un om mort. Dacă vin patru nordici la o masă, sunt jupuiţi de vii. Asta se întâmpla şi în urmă cu mulţi ani când primeam plângeri de la firmele partenere, care reclamau că o porţie de mămăligă este mai scumpă decât una de peşte, dar vă daţi seama ce s-ar întâmpla acum…”, spune Dumitraşcu.

Dezastrul a început cu mai mulâi ani în urmă. O experiență urâtă au avut și câțiva jurnaliști norvegieni, care urmau să povestească în publicaţiile la care lucrau despre experienţa de pe litoralul românesc.

„Eu i-am adus de la aeroport şi tot eu i-am dus. Vreau să vă spun că în ultima seară au mers cu toţii în satul de Vacanţă, unde au mâncat mici şi au băut bere. Pe drumul spre Bucureşti, au oprit la toaletele de pe drum, după ce au luat salmonella. Mi-e frică să mai aduc străini”, mărturiseşte el.

Urmăriți B1TV.ro și pe