EXCLUSIV // Devine masca obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din Capitală? Instituția Prefectului, pentru B1.RO: „Așteptăm răspunsul din partea DSP”

EXCLUSIV // Devine masca obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din Capitală? Instituția Prefectului, pentru B1.RO: Așteptăm răspunsul din partea DSP
Foto: Pixabay

EXCLUSIV // În ciuda faptului că municipiul București a înregistrat joi cel mai mare număr de cazuri noi de coronavirus, 223 în ultimele 24 de ore, nu au intrat în vigoare încă măsuri suplimentare de protecție, așa cum s-a întâmplat deja în cazul județelor din zona roșie. Asta, în ciuda faptului că viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a propus ca masca să devină obligatorie în spațiile pietonale din Centrul Vechi.

Într-un răspuns al Instituției Prefectului Municipiului București pentru B1.RO, o astfel de măsură precum și altele menite să blocheze răspândirea noului coronavirus, vor fi luate în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, prezidat de prefectul Capitalei. Acest comitet nu a fost însă convocat și nu se cunoaște încă data când se va realiza acest lucru, pentru că Instituția Prefectului așteaptă un răspuns din partea DSP București ccu privire la necesitatea impunerii unor măsuri suplimentare.

“L-am ascultat pe domul viceprimar Bădulescu. A venit cu o propunere în acest sens în cadrul Comitetului Municipal pentru situații de Urgență. De la nivelul Instituției Prefectului Municipiului București s-au făcut demersuri către DSP, pentru că este specializată să fundamenteze științific intervalele orare și locațiile. Vă ținem la curent când se va convoca ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență și în funcție de ce se hotărăște vom informa opinia publică”, a precizat Instituția Prefectului București, prin vocea purtătorului de cuvânt, Stancu-Țipișcă Mariana.

Ea a precizat că, deși la nivel național au fost luate o serie de măsuri, totul trebuie decis la nivel local:

“Există Hotărârea Consiliului Național pentru Situații de Urgență unde s-au făcut propuneri evident fundamentate științific și urmează să hotărască autoritățile locale în cadrul acestor Comitete Județene, în cazul nostru Comitetul Municipal pentru Situațiid e Urgență. Mai există Hotărârea de Guvern care ar trebui să apară în Monitorul Oficial, care prevede o serie de măsuri. Totul se va decide la nivel local în cadrul ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență”, a mai precizat reprezentanta Prefecturii.

Aceasta a subliniat faptul că, deși viceprimarul Aurelian Bădulescu a anunțat mult mai devreme propunerea privind introducerea măștii de protecție în anumite zone din București, documentele au ajuns la prefectură abia joi: “Ce am primit pe circuitul documentelor în Instituția Prefectului, solicitare oficială din partea domnului viceprimar Bădulescu, am primit ieri. Se analizează și în funcție de răspunsul primit de la DSP, se va convoca și Comitetul”.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a propus ca masca să devină obligatorie în unele zone din Centrul Vechi

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a anunțatpentru B1.RO că a propus capurtarea măștii să devină obligatorie în Centrul Vechi al Capitalei.

Acesta a precizat că măsura ar putea fi luată în cadrul comitetului municipal de urgență, vizează doar zona pietonală, nu terasele, și va fi introdusă pentru 30 de zile.

“Primăria municipiului Bucureșt, ca urmare a evaluării riscurilor de infecție de la nivelul Capitalei, a constatat că raportat la creșterea numărului de cazuri, se impune, datorită prezenței mare ca densitate pe o suprafață mică obligativitatea introducerii acestei măsuri, și anume a purtării măștii în zona Centrului Vechi”,a explicat Aurelian Bădulescu pentru B1.RO.

Un nou record al numărului de cazurinoi e COVID-19 în România

România a înregistrat joi un nou record absolut de infectări cu noul coronavirus. La data de 30 iulie 2020, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 1.356 de noi cazuri. În total, la nivel național au fost confirmate 49.591 de cazuri de infectări cu SARS-COV-2, iar 26.609 de pacienți s-au vindecat.

În România, în data de 30 iulie, Bucureștiul deține „recordul” de infectări, detașat. Topul este completat de Argeș, Prahova, Timiș și Brașov.

Municipiul București : au fost raportate 223 noi infectări; în Argeș – 103 noi infectări; în Prahova – 78 noi infectări; înTimiș – 76 noi infectări iar în Brașov – 60 noi infectări

La polul opus se poziționează Cluj, cu zero cazuri pozitive confirmate, respectiv Giurgiu și Cluj, cu câte un caz și Satu Mare, cu 3 pacienți testați pozitiv.

Ultima oră
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat