Fermierii, amenințați cu pușcăria: ce produse nu mai au voie să folosească fără autorizație. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii

Fermierii, amenințați cu pușcăria: ce produse nu mai au voie să folosească fără autorizație. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii
Fermierii, amenințați cu pușcăria: ce produse nu mai au voie să folosească fără autorizație. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii

Un proiect de ordonanță de urgență pus în transparență pe site-ul Ministerului Agriculturii a inflamat spiritele, micii fermieri fiind alertați că ar fi pasibili de pușcărie dacă folosesc produse fitosanitare fără autorizație.

Capitolul de sancțiuni din actul normativ aflat în proiect a atras cel mai mult atenția și chiar a dat titluri panicarde, micii fermieri fiind avertizați că sunt pasibili de pușcărie de la 1 la 5 ani dacă își fac singuri anumite tratamente fără să fie autorizați.

Ce prevede ordonanța de urgență

„Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României” este proiectul incriminat, după valul de indignare din online Ministerul Agriculturii venind pe site cu precizări.

Micii fermieri nu ar mai avea voie să aplice produsele pentru protecția plantelor în culturile lor în lipsa unei autorizări speciale, s-a speculat în ultimele două zile, iar în cazul în care o fac vor fi aspru sancționați.

Ministerul Agriculturii a venit ulterior cu precizări, lămurind că e vorba de interdicția de a folosi anumite substanțe, denumite de acum produse profesionale, pentru care este nevoie de autorizări speciale. Aceste produse, însă, nu le sunt nici astăzi accesibile fermierilor „la liber”, spune fermierul Ion Păunel, iar precizările ministerului confirmă acest lucru.

Ce spun fermierii

„Ele au avut un regim special dintotdeauna, inclusiv înainte de ‘89. Aceste substanțe periculoase trebuie gestionate de profesioniști, care au cursuri în domeniu, care au anumite autorizații și așa mai departe. Aceste produse din grupele de toxicitate 1 și 2, cum le știam noi, se numesc produse profesionale și fac parte acum din grupele T și T +. Este o reașezare, o reclasificare conform normelor europene, nu e nimic de speriat”, spune fermierul, potrivit Adevărul.

„Și în momentul de față produsele de protecția plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) sunt strict reglementate, conform legislației în vigoare. Prin actul normativ propus de MADR nu se aduce nicio restricție suplimentară cu privire la categoriile de produse de protecție a plantelor pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniază la legislația europeană privind clasificarea și etichetarea”, susține și ministerul prin intermediul clarificărilor postate pe site-ul oficial.

Ceea ce i-a încurcat pe fermieri este noua terminologie, conform acesteia apărând două clase de produse, definite astfel:

– produse pentru uz profesional, clasificate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca produse cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06 (cuvânt de avertizare). În această categorie se regăsesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în prezent.

– produse pentru uz neprofesional, altele decât cele prevăzute anterior.

În cuprinsul proiectului de OUG se precizează clar că produsele pentru uz profesional nici măcar nu vor putea fi comercializate în fitofarmacii (Art. 31, al. (4)), prin urmare persoanele neautorizate nu pot avea acces la acestea.

„Da, corect, dacă le folosesc sunt pasibil de pușcărie de la 1 la 5 ani sau poate s-a mai pus ceva la amendă, dar nu am voie să le folosesc, și asta era și înainte. Chiar dacă sunt omologate pentru legumicultură, eu nu sunt autorizat să le folosesc. O firmă specializată poate face aceste tratamente”, a adăugat Păunel.

Urmăriți B1TV.ro și pe