Incendiu la groapa de gunoi din Sighișoara. Octavian Berceanu: Comisarii Gărzii de Mediu au făcut controale acolo și au dispus măsuri. Termenul scadent era 9 iulie / Managementul deșeurilor e defectuos în România (VIDEO)

Incendiu la groapa de gunoi din Sighișoara. Octavian Berceanu: Comisarii Gărzii de Mediu au făcut controale acolo și au dispus măsuri. Termenul scadent era 9 iulie / Managementul deșeurilor e defectuos în România (VIDEO)

O groapă de gunoi din Sighişoara a luat foc luni seară. Gunoaiele au ars cu degajare mare de fum, pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi și a fost nevoie de intervenția pompierilor militari, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Luiza Cergan.

Incidentul reprezintă un nou pericol, atat pentru oameni, cât și pentru mediu. Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a explicat cum s-a ajuns aici și a vorbit despre managementul defectuos al deșeurilor în România și efectele acestuia.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Berceanu, despre situația din Sighișoara

Întrebat care ar fi cauzele incendiului, Berceanu a răspuns: „E greu de spus, pot fi autocombustii… Știm că anul trecut am avut cinci astfel de incendii, din care cel din august destul de mare. Anul acesta am avut trei incendii probabil acesta e cel mqi puternic, dar mult mai mic decât cel de anul trecut. Focul a fost stins la suprafață, dar există goluri la interior umplute cu gaz metan, care duc această artere, combustie în interiorul gropii. Acum trebuie intervenit cu utilaje pentru a scoate gunoiul și a stinge în profunzime groapa”.

Berceanu a precizat că angajații Gărzii de Mediu au fost în control la depozitul din Sighișoiara și au dispus măsuri, termenul de îndeplinire fiind 9 iulie: „Din fericire, vântul a bătut într-o direcție care a asigurat un aer curat în Sighișoara și a scos fumul către zona împădurită. Nu a fost un incediu foarte mare, dar modul în care funcționează groapa, depozitul ridică mari semne de întrebare, iar comisarii Gărzii de Mediu au avut înainte controale acolo și au dispus măsuri. Până pe 9 iulie era termenul scadent acum, măsuri care vizează până la stoparea activității în depozitul respectiv”.

Toată operațiunea de stingere a arderilor mocnite ar putea dura în jur de două zile, a mai spus acesta.

Octavian Berceanu, despre problemele gestionării deșeurilor în România

„Managementul defectuos, asta e problema. De exemplu, groapa aceasta, depozitul Sighioara are mari probleme cu colectarea gazului metan de groapă, nu au fost făcute puțuri. A primti autorizație acum mulți ani să funcționeze și așa. Chiar de la înființare, de la proiectare, din anii 2000, a fost proiectată cu aceste deficiențe majore.

Managemenul deșeurilor e defectuos în România, e vizibil pentru toată lumea. Nu mă refer doar la depozite, ci la întreg fluxul, de la colectare selectivă aproape inexistență – 15% maxim când afară doar 15% maxim se aruncă pe groapa de gunoi, pe depozitul conform – la modul în care sunt transportate în aceeași mașină sorturi diferite de deșeuri, amestecându-se chiar dacă noi le sortăm acasă.

Nu avem echipamente și instalații de sortare performante la nivelul întregii țări, care să sorteze gunoiul menajer. Lipsesc depozitele conforme sau au fost înființate prost, iar marfa care ar trebui să fie materia primă secundară din ceea ce sortăm și să ajungă un produs finit e de proasă calitate, așa că multe firme care lucrează în economia circuară ori importă deșeuri, ori își mută activitatea în alte țări”, a declarat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, penru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe