Liniște și răcoare nu doar la Valea Prahovei. Stațiunea din apropiere de Bucegi – un cadru natural pitoresc

Liniște și răcoare nu doar la Valea Prahovei. Stațiunea din apropiere de Bucegi – un cadru natural pitoresc
Foto: Captură video

În apropiere de Bucegi se află o stațiune vis, unde te poți bucura în liniște de natură, aer curat și răcoare. Aici vin mulți turiști, care vor să scape de agitația urbană.

Valea Doftanei, stațiunea din județul Prahova unde te poți conecta în liniște cu natura

Comuna Valea Doftanei este amplasată într-un cadru natural pitoresc, cu multe valențe turistice și lipsit de surse de poluare și degradare a mediului. Campina lui Grigorescu și Hațdeu se află la răscruce de drumuri. Din ea pleacă în direcția nord o șosea ce șerpuiește pe valea apei Doftana.

După ce Iași în urmă colinele domoale, muzeul Doftana de la Telega și cheile Brebului, valea se îngustează, căpătând frumuseți montane desăvârșite. Înainte de intrarea în localitatea Valea Doftanei, apele râului au fost zăgăzuite prin construcția barajului de la Paltinu, formând un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu ” o mică mare montană” – zona turistică de mare atracție.

Masive muntoase precum o piramidă egipteană

Spre obârșia Doftanei sunt masive muntoase precum: Cucioaia, Orjogoaia, Radela, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mică și Unghia Mare. Acesta din urmă aduce cu o piramidă din Egipt.

În Valea Doftanei se află în jur de 7.000 de locuitori. Aceștia sunt oricând binevoitori de a oferi cazare. Gospodăriile lor, 2.800 la număr, sunt situate de o parte și de alta a râului și afluenților lui.

Obiective turistice din zonă

În stațiunea turistică se află și muzee: Muzeul de Arte Plastice și Momumentul Eroilor din Tesila. Primul conține lucrări ale Taberei internaționale de artă plastică Valea Neagră.

Cheile Doftanei se numără printre cele mai frumoase și captivante formațiuni de origine carstică din România, fiind destul de asemănătoare cu Cheile Bicazului.

Cheile Doftanei au o lungime de 300 de metri și o lățime de 15-20 metri și se află pe drumul dintre Câmpina și Valea Doftanei. În trecut delimitau o cale ferată îngustă, astăzi pereții verticali ai acestora delimitează drumul comunal.

Rezervația Glodeasa – Teșila este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice de pe Valea Doftanei. Ea reprezintă o pădure virgină de fag și brad, cu vârste de 200-300 de ani. Rezervația se afla la o altitudine cuprinsă între 700 și 900 metri și ocupă o suprafață de peste 500 hectare.

Frumuseţea sa este remarcabilă, de-a dreptul copleşitoare. Ori de câte ori ajungi în aceste locuri nu ai cum să nu remarci crestele împadurite ale munţilor, copacii destul de inalţi şi bătrâni care parcă încearcă să îţi şoptească povestea, apele învolburate şi dulci, rocile calcaroase, pajiştile întinse. Tot aici pot fi întâlnite specii de plante ce sunt ocrotite prin lege.

Cheile “La Tocile” au o lungime de 3 kilometri și însoțesc lacul Paltinu

Lacul Paltinu / Păltinoasa este recunoscut pentru fauna bogată în pești răpitori, precum biban, știucă sau clean. Lacul Paltinu este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Trăisteni, numită și Catedrala Ciobanilor, construită între în 1926 și 1942, este una dintre cele mai frumoase biserici din Muntenia.

Urmăriți B1TV.ro și pe