Cele trei localități din Sălaj care intră în carantină. Regulile pe care trebuie să le respecte oamenii

Cele trei localități din Sălaj care intră în carantină. Regulile pe care trebuie să le respecte oamenii
Sursa foto: Pixabay

Mai multe localități din județul Sălajvor fi carantinate,pe motiv cărata infectărilor cu noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2 cumulate la 14 zile depășește 8 cazuri la mia de locuitori, informează Agerpres.

Mai precis, este vorba despre municipiul Zalău și orașele Jibou și Cehu Silvaniei, localitățiîn care rata infectărilor cu noul virus ucigaș a depășit de mult 3 cazuri la mia de locuitori.

În județul Sălaj va fi demarată procedura de izolare

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Sălaj, Florina Man, a precizat luni seară că în cele trei localităţi din județul Siălaj va fi demarată procedura de carantinare.

Decizia a fost luată în contextul în care Sălajul a devenit duminică primul judeţ din România unde rata infectărilor a cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a fost mai mare de 5.

Hotărârea autorităţilor vine după ce luni, în cadrul unei videoconferinţe organizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, premierul Ludovic Orban le-a cerut prefectului de Sălaj şi directorului Direcţiei de Sănătate Publică din judeţ să dispună carantina în localităţile unde s-a depăşit indicele de infectări cu SARS-CoV-2 de 6 la mie.

Reamintim faptul că în Sălaj erau, luni, 3.011 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, cu 1.923 cazuri pozitive în prezent, din care 178 persoane spitalizate şi 1.745 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimţit să se izoleze şi sunt monitorizate de medicul de familie.

Care sunt cele trei localități din Sălaj care intră în carantină?

Primul ministru, Ludovic Orban, a anunțat că oincidenţă de peste 6 la mia de locuitori s-aînregistrat luniîn localităţile: Jibou – 10,31, Cehu Silvaniei – 9,45, Zalău – 8,47, Mirşid – 7,68, Nuşfalău – 7,61, Someş-Odorhei – 6,37, Hereclean – 6,30 şi Sălăţig – 6,10.

”Am identificat, de exemplu, în Sălaj, că pragul ridicat se datorează în special câtorva localităţi, unde s-a depăşit un indice de peste 6 la mie şi am solicitat prefectului şi directorului Direcţiei de Sănătate Publică să ia măsura dispunerii carantinei în acele localităţi”, a declarat premierul Ludovic Orban, luni, la plecarea de la sediul MAI, unde a participat la videoconferinţa organizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

Întrebat dacă se are în vedere restricţionarea circulaţiei persoanelor pe timp de noapte în anumite zone din țară, aşa cum se întâmplă în alte state membre ale Uniunii Europene, premierul a făcur următoarele afirmații:

”În cadrul deciziei de carantinare există posibilitatea ca în interiorul localităţii să se instituie şi această măsură”, a afirmat Ludovic Orban.

”Procedura este la propunerea DSP şi a Comitetului Judeţean prin hotărârea comandantului acţiunii, a domnului secretar de stat Arafat”, a spus șeful executivului.