Localnicii dintr-o comună din Gorj sunt îngrijorați din cauza râurilor secate de luni de zile. Ei se tem că vor ajunge să primească apă cu porția, scrie Observator.
Lipsa ploilor și a zăpezilor se resimte în localitatea Runcu, din Gorj. Ea este printre cele mai afectate. Acolo râurile sunt secate de luni de zile, iar fântânile au tot mai puțină apă.
Pentru a le oilor și caprelor să bea puțină apă, un cioban a spart o baltă înghețată.
„Astă-vară n-a fost nimic. Şi de astă-vară, mai avem câteva bălţi! Da”, a spus el.
Râurile din comună sunt aproape inexistente.
„Toată toamna, toată iarna a fost sec, sec!”, a spus o localnică. Ea adăugat: „Nimic! Nimic! Nu dă ploaie! Nu dă nimic!”.
Femeia a spus că se descurcă foarte greu, iar despre fântâni a spus că mai au puțină apă: „Mai avem un pic şi s-ar putea să pierdem şi apa pe conductă, nefiind apă”.
În aceeași situație, se află și Cheile Sohodolului.
„Zonele montane sunt afectate, sunt afectate zonele submontane, partea carstică, Defileul Runcului, Cheile Sohodolului, ambele râuri Şuşiţa. Aspectele de acvacultură sunt diminuate către 95, poate chiar 100%”, a declarat Claudiu Fiu, activist de mediu.
Afectați sunt și peștii.
„Scăderea debitelor apelor au un impact semnificativ asupra populaţiei de peşti care, în funcţie de gravitatea fenomenelor, pot să dispară complet, iar refacerea populaţiilor respective poate să dureze şi zeci de ani de zile”, explică Cristina Merfu.
Oamenii se tem că vor ajunge să primească apă cu porția, doar câteva ore pe zi, la fel ca anul trecut.