Salvamont Prahova: Pericol de accidentare pe pârtie, în Azuga. Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Sursa Foto: Libertatea

Pericol de accidente pe pârtia Sorica din Azuga.Salvamontiștii din județul Prahova anunță că au apărut mai multe porțiuni cu gheață, iar turiștii ar trebuie să evite zona, dacă nu sunt experimentați șisă nu coboare cu viteză pe pârtie.

Echipajele Salvamont spun că porțiunile cu gheață s-au format în special în părțile superioare ale pârtiei din Azuga.

„Partea superioară a pârtiei Sorica din Azuga prezintă mari porțiuni de gheață. Vă rugăm să fiți foarte precauți la coborâre, adaptându-va viteza și maniera de a schia la starea pârtiei”, au anunțat reprezentanții Salvamont Prahova.

Pericol de avalanșe în perioada 2-3februarie

Meteorologii avertizeazăasupra risculuimare de avalanşe din Munții Făgăraș și în Bucegi.

Risc moderat de avalanșe va fi și în munții Rodnei, Bistriței, Ceahlău, Călimani, Parâng, Șureanu, Țarcu, Godeanu, Vlădeasa, Muntele Mare și Giulău.

Vremea caldă pentru această perioadă poate favorizadeclanșarea de avalanșe în special pe versanții suficient de înclinați și cu orientare sudică, prin alunecarea zăpezii de la suprafață, care s-a compactat ușor, peste stratul mai vechi și consolidat. În locurile adăpostite, sunt depozite de zăpadă ce depășesc 3-4 m. Pe versanți, cu orientări diferite, sunt formate plăci de vânt local consistente și cu coeziune slabă cu straturile subiacente.

La supraîncărcări oricât de mici, stratul însemnat și puțin stabilizat de zăpadă din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, temperaturile ridicate vor favoriza în continuare umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă de la suprafață, mai însemnat pe versanții nordici, care poate aluneca cu ușurință peste stratul vechi, consolidat, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât și spontan, ducând la declanșare avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari.

Urmăriți B1TV.ro și pe