Teatrul Maghiar din Cluj, în pericol să-şi suspende activitatea din cauza preţului la gaz

Teatrul Maghiar din Cluj, în pericol să-şi suspende activitatea din cauza preţului la gaz
Teatrul Maghiar din Cluj / Photo via Facebook

Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca este în pericol să-și suspende activitatea din cauza prețului ridicat la gaz metan, informează Tompa Gabor, managerul instituției, relatează Agerpres.

O instituție de cultură, în pericol să-și suspende activitatea

„Preţul gazului a crescut la noi de opt ori. Suntem la costul de 26.000 de lei pe lună, ceea ce este o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Suntem în pericol să suspendăm activitatea”, a declarat, presei, Tompa Gabor.

De asemenea, acesta a subliniat că așteaptă o intervenție a statului pentru a ameliora facturile la gaz pentru instituțiile de cultură.

„Aşteptăm o intervenţie a statului. Brusc, furnizorul a vrut să ne furnizeze gazul la 850 de lei metrul cub, ceea ce înseamnă 800% creştere faţă de anul trecut. Prin negociere am ajuns la 720 de lei, care e cam de 7 ori mai mare, dar numai pe o lună. În momentul în care vom plăti 700% creştere la preţul gazului, înseamnă că pe o lună vom plăti 22.000-23.000 de lei. Este aproximativ cât primim defalcat, dar mai adăugăm 50.000 de lei pentru electricitate şi atunci tot ce este alocat pentru bunuri şi servicii se duce pe facturi, în loc de producţie. Practic, ne va fi imposibilă toată activitatea”, a spus Tompa Gabor.

Acesta a transmis că există o anumită nișă de consumatori care a primit plafonarea sau subvenționarea facturilor la gaz, dar instituțiile de cultură nu intra în această categorie.

„Noi am făcut un demers, şi probabil că se va lua în considerare. Sperăm că Ministerul Culturii va lua act de acesta. Pentru că în loc de producţie să plătim numai facturi este o absurditate, raţiunea noastră de a fi încetează”, a conchis Tompa Gabor