Timișoara intră în carantină. Restricții dure. Rata de infectare a trecut de 8,5 la mia de locuitori

Timișoara intră în carantină. Restricții dure. Rata de infectare a trecut de 8,5 la mia de locuitori

Timișoara și alte patru localități din județ intră în carantină de noapte, începând de vineri. Noile reguli se vor aplica pentru toate zilele săptămânii, după ce rata de infectare a ajuns în municipiu la 8,5 la mia de locuitori. 

CJSU a luat decizia joi, 30 septembrie. Pe lângă Timișoara, în carantina de noapte vor mai intra localitățile Giroc, Parța, Remetea Mare și Sânmihaiu Român, potrivit Tion.ro.

Noile reguli din Timișoara, după intrarea în carantină

Măsurile vor intra în vigoare de vineri, 1 octombrie. Carantina de noapte vizează intervalul orar 20:00 – 05:00, pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19. Concret, în noul scenariu vor fi permise:

a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

d) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Primele restricții anti-COVID au fost aplicate în Timișoara încă  de săptămâna trecută, când a intrat în vigoare carantina de noapte pentru weekend, iar magazinele s-au închis de la ora 18:00.

În cursul acestei săptămâni au fost închise restaurantele, cafenelele, sălile de sport, cinematografele și piscinele. De asemenea, petrecerile private, precum nunțile și botezurile au fost interzise.