Un bărbat din Arad a rămas șocat după ce a primit o factură de peste 2.000 de lei pentru un consum de 0 kWh

Un bărbat din Arad a rămas șocat după ce a primit o factură de peste 2.000 de lei pentru un consum de 0 kWh
Sursa Foto: Captură Video

Tot mai mulţi oameni au început să primească facturi astronomice la curent. Este și cazul unui arădean care a rămas șocat după ce a descoperit că trebuie să plătească peste 2.000 de lei pe o factură cu zero consum, notează Aradon.

Factura primită de un arădean: zero consum, 2.000 de lei de plată

Se pare că pe piața energiei a apărut o nouă practică care îi sperie pe români: facturi emise pe luna viitoare, cu zero consum, dar mii de lei de plată.

Un bărbat din Arad a povestit pe rețelele sociale că a primit o factură de la E.ON în data de 21 septembrie. La secţiunea „Produse facturate” apare „Factură în avans”, iar la perioada de facturare apare 1-31 decembrie 2022. Asta pe o factură emisă în luna noiembrie 2022. În acelaşi timp, la cantitatea de kWh consumaţi, apare 0 (zero), iar la suma care trebuie achitată apare 2.069,41 de lei.

„Părinţii mei stau într-o casă ce aparţine de o persoană juridică. La una dintre locaţii s-a primit o factură de 21.000 de lei de plată în avans, iar la casa în care locuiesc părinţii mei 2.069 de lei.

Cum se poate factura ceva în avans, fără număr de kWh? Există şi somaţie să plătească într-o săptămână sau se taie gazul. Factura a fost primită în 21 noiembrie cu termen de plată 2 decembrie”, explică arădeanul, potrivit sursei citate.

Cum explică furnizorul costul

Potrivit reprezentanților E.ON, în contractele semnate între companie şi persoanele juridice există o prevedere prin care pot fi emise facturi în avans, din cauza situaţiei de pe piaţa energiei.

„Volatilitatea pieţei de energie şi costurile foarte ridicate pe care le avem cu prefinanţarea schemei de sprijin pentru clienţii ce beneficiază de preţuri plafonate pun presiune pe fluxurile de numerar ale companiei. Evident că trebuie să avem volumele de energie necesare pentru una sau 12 luni.

În aceste condiţii, suntem nevoiţi să apelăm la varianta contractelor cu plata în avans, de altfel larg practicată pe piaţa de energie în această perioadă, pentru asigurarea cantităţilor de energie electrică şi gaze naturale necesare clienţilor noştri”, a precizat E.ON, notează Libertatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe