Un preot din Cluj ar fi mers cu Iordanul, din casă în casă, deși avea COVID-19. Autoritățile au deschis o anchetă

Un preot din Cluj ar fi mers cu Iordanul, din casă în casă, deși avea COVID-19. Autoritățile au deschis o anchetă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este anchetă în județul Cluj, după ce un preot infectat cu COVID-19 a mers, din casă în casă, cu Iordanul. De la începutul acestui an, preotul ortodox din localitatea Sânnicoară a mers să stropească casele cu apă sfințită, deși știa că ar fi fost bolnav.

Inspectorii sanitari încercară, în prezent, să afle exact numărul de gospodării și de persoane cu care bărbatul a intrat în contact, a precizat prefectul de Cluj, pentru Foaia Transilvană.

Un preot din Cluj a mers din casă în casă cu Iordanul, deși era infectat cu COVID-19

La rândul ei, soția preotului ar fi fost și ea diagnosticată, fiind externată din spital în data de 11 ianuarie 2022. Sătenii spun că părintele a intrat în casele lor, acolo unde a făcut ritualuri religioase și le-a dat cu apa sfințită.

Părintele, care este iubit de locuitori, a avut un comportament de neînțeles. Simptomele nu au apărut așa de pe o zi pe alta, iar doamna preoteasă nu degeaba a fost internată în spital. Dacă a fost internată a avut ceva simptome.

La mine în casă a fost, a intrat, a oficiat ritualul religios și chiar ne-a întrebat dacă suntem de acord să sărutăm Sfânta Cruce, cerere cu care noi am fost de acord. Ce să spună și prefectul că nu și-ar pune în cap Biserica Ortodoxă”, au precizat locuitorii din Sânnicoară, pentru sursa citată mai sus.

Pe de altă parte, există și săteni care nu sunt de acord cu preotul și spun că preotul ar fi trebuit să se gândească la persoanele de peste 70 de ani, care sunt numeroase în localitate și fac și parte din categoriile vulnerabile.

În sat, aici, locuiesc foarte multe persoane nevaccinate. În plus, sunt și mulți locuitori trecuți de 70 de ani. Avem și oameni de 90 de ani. Din câte se spune la televizor, persoanele trecute de 70 de ani suntem cele mai afectate de acest virus, chiar dacă suntem vaccinate. La noi trebuia să se gândească preotul. Trebuia să își dea seama că și el este infectat dacă soția lui a fost și chiar internată”, a mai explicat o persoană.

Anchetă la Cluj pentru stabilirea contacților preotului infectat cu COVID-19

În Cluj este acum anchetă, iar autoritățile sanitare fac eforturi pentru a afla cu câte persoane a intrat în contact preotul din Sânnicoară.

Ancheta încă nu este gata, se verifică dacă a avut loc vreo slujbă, la câte persoane și la cine a fost preotul în cauză. Însă, cu titlu preliminar pot să vă precizez faptul că atât preotul cât și soția sunt vaccinați cu 3 doze.

Cu Iordanul a umblat în perioada 30.12-04.01, iar soția preotului a fost testată în data de 05.01. Oricum, la casele vizitate, atât preotul cât și cei care îl însoțeau pe părinte au purtat mască, au păstrat distanța și nu au intrat în case. Duminica (09.01) s-a testat și părintele, iar după primirea rezultatului s-a izolat la domiciliu”, a declarat prefectul județului, pentru sursa citată mai sus.