Un straniu praf alb a fost remarcat în curțile și pe mașinile oamenilor din județul Prahova. Oamenii se tem pentru sănătatea lor: „Așa ceva nu am mai văzut”

Un straniu praf alb a fost remarcat în curțile și pe mașinile oamenilor din județul Prahova. Oamenii se tem pentru sănătatea lor: „Așa ceva nu am mai văzut”
Foto simbol: Pixabay

Localnicii din comuna Bărcănești au remarcat un strat gros de praf alb în curți și pe mașini, dar și un miros greu de suportat, potrivit Antena3.ro.

„Așa ceva nu am mai văzut”, spune un localnic

Oamenii susțin că este prima dată când văd așa ceva și că se tem pentru sănătatea lor.

„Aşa ceva nu am mai văzut. Am zis că o fi de la ploaie, dar nu e de la ploaie”, susține un localnic. „Nu e bun praful ăsta, ţi se ia pe mână”, a spus o altă femeie din zonă.

În contextul zecilor de sesizări primite, Garda de Mediu a demarat verificări, iar la scurtă vreme a fost descoperită și cauza. O pană de curent a oprit instalațiile tehnlogice ale rafinăriei de la Brazi, iar instalația a împrăștiat pulberea în atmosferă în procesul de repunere în funcțiune.

Nu este exclusă posibilitatea ca operatorul economic care își desfășoară activitatea în rafinărie să fie amendat pentru poluarea din atmosferă.

„Din primele informații obținute de la fața locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din stația electrică proprie a operatorului, astfel s-a oprit accidental funcționarea cazanelor de abur ceea ce a condus la oprirea forțată a mai multor instalații tehnologice.

În procesul de repornire al instalației tehnologice de Cracare Catalitică, ca urmare a unor defecțiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros sfecific acestuia provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

Urmăriți B1TV.ro și pe