Aproape 1 milion de contracte de muncă au încetat sau au fost suspendate. Cele mai afectate sectoare

Aproape 1 milion de contracte de muncă au încetat sau au fost suspendate. Cele mai afectate sectoare
Foto: Pixabay

Ministerul Muncii, condus de Violeta Alexandru, a transmis că la Inspecția Muncii au fost înregistrate aproape 800.000 de contracte individuale de muncă suspendate. De asemenea, peste 155.500 de astfel de contracte au încetat. Astfel, efectele crizei declanșate de noul coronavirus în economie sunt tot mai vizibile.

Din cele 795.291 contracte individuale de muncă suspendate, 207.688 sunt în industria prelucrătoare, iar 156.361 în comerul cu ridicata și cu amănuntul, respectiv în repararea autovehiculelor și motocicletelor. De asemenea, în hoteluri și restaurante au fost suspendate 110.667 de contracte.

Din cele 155.675 contracte individuale de muncă încetate, 30.873 sunt în  comerțul cu ridicata și amănutul, respectiv în  repararea autovehiculelor și motocicletelor. Alte 27.174 au încetat în industria prelucrătoare și 19.254 în construcții.

Ministerul Muncii precizează și pașii pe care trebuie să îi facă persoanele afectate: „Angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social. Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea (…) Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială”.

Scenariu la Ministerul Muncii – 1 milion de oameni în șomaj tehnic

 

Anterior, Violeta Alexandru a declarat că la nivelul Ministerului este luat în calcul scenariul potrivit căruia un milion de persoane vor ajunge în șomaj tehnic. Asta ar însemna un efort bugetar de 4 miliarde.

Ministrul a insistat că documentele se depun online și că niciun angajator nu va plăti de la el, cheltuielile fiind suportate de stat. 

Liberalii au mai precizat că intenționează apoi ca banii respectivi să-i recupereze, măcar în parte, din fonduri europene.

Ajutor de la UE, în lupta contra COVID-19

 

Uniunea Europeană va aloca circa 37 de miliarde de euro pentru statele membre, ca acestea să poată face față efectelor epidemiei de coronavirus, atât în Sănătate, cât și în domeniul economic. România va primi peste 3 de miliarde de euro, dacă autoritățile de la București vor reuși să mobilizeze toți banii aferenți cofinanțării europene. 

De altfel, Reprezentanţa Comisiei Europene în România a anunțat deja, pe 20 martie, că executivul comunitar va direcţiona către București peste un miliard de euro.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru al comisiilor pentru Bugete și pentru Afaceri Economice, a declarat că România ar putea primi între 3,1 și 3,9 miliarde de euro. Totul este ca noi să avem capacitatea de a absorbi acești bani.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti