FMI estimează pentru România o redresare puternică a economiei în 2021, cu o revenire a PIB de 7%

FMI estimează pentru România o redresare puternică a economiei în 2021, cu o revenire a PIB de 7%
Foto: Hepta - Abaca Press / Niviere David/ABACAPRESS.COM

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru România, în acest an, o redresare economică puternică și un avans al Produsului Intern Brut real de 7 procente. Specialiștii FMI consideră că riscul principal de nerealizare a acestei prognoze ține de eventuale evoluții neașteptate ale pandemiei de coronavirus.

Estimările FMI pentru economia românească în 2021

„Pentru anul 2021 este preconizată o revenire puternică a PIB-ului real, de 7 procente. Revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul ţărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020. Se anticipează că o recoltă agricolă mai bună va susţine producţia ulterior, în cursul acestui an. Riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neaşteptate în evoluţia pandemiei, inclusiv din cauza apariţiei unor noi tulpini ale virusului, eficienţei mai reduse în timp a vaccinului sau refuzului de vaccinare din partea populaţiei”, a transmis FMI, potrivit Agerpres.

Specialiștii mai susțin că economia românească a făcut față relativ bine crizei generate de pandemie, iar contracţia PIB din 2020 a fost considerabil mai redusă decât media UE. Asta deoarece nu a fost impusă o a doua închidere la nivel naţional a economiei.

„Important, populaţia şi mediul de afaceri au beneficiat de o relaxare coordonată a politicii fiscale şi monetare, fapt ce a contribuit la limitarea recesiunii economice şi a creşterii şomajului”, mai precizează FMI.

Fondul a ținut apoi să aprecieze măsurile luate în sprijinul angajaților și firmelor.

Agerpres amintește că o misiune FMI a efectuat o vizită virtuală la Bucureşti în perioada 10-28 mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe