A doua doză de vaccin anti-COVID ar purea avea efecte mai „zgomotoase”. Medicul Emilian Imbri: Este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi

A doua doză de vaccin anti-COVID ar purea avea efecte mai „zgomotoase”. Medicul Emilian Imbri: Este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi

Vaccinul anti-COVID, la momentul actual, se administrează în două doze, infiderent dacă vorbim despre serul dezvolt de Pfizer, Moderna sau cel de la AstraZeneca. Medicul Emilian Imbri explică însă că efectele adverse pot fi mai „zgomotoase” după doza de rapel, iar acesta este un sem că organismul reacționează și generează anticorpi.

Managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală, medicul Emilian Imbri, susține că a putut reamrca acest lucru în rândul cadrelor medicale vaccinate în instituția pe care o conduce. Mai mult decât atât, el a mai precizat că urmează să demareze în spital o testare pentru anticopri, în rândul personalului medical, pentru a putea remarca dacă numărul de anticorpi este mai mare la persoanele care au avut reacții adverse, față de cele care nu au prezentat simptome după imunizare, așa cum a precizat la Digi 24.

A doua doză de vaccin ar putea avea efecte adverse mai „zgmotoase”

Medicul Emilian Imbri a explicat faptul că fenomenul nu a fost constatat doar în România, iar cazurile în care s-au înregistrat efecte adverse au fost mai numeroase după rapel, față de prima donză de vaccin inoculată.

Mai mult decât atât, el a explicat că în cazul persoanelor vaccinate și cu rapelul, simptomele precum oboseală, febră, dureri muscualre – au ținut doar o singură zi.

„Nu s-a întâmplat numai la noi, dar au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât reacțiile după prima doză de vaccinare. La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27-28-29-30 decembrie, au fost trei persoane care au acuzat o ușoară durere la locul respectiv sau a doua zi, brațul dureros un pic în zona deltoidului. Acum, din practic tot 500 de oameni vaccinați cu a doua doză, 14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile și vizibile: febră, dureri musculare – dar dureri musculare, ca și cum ar zice omul „parcă eram bătut cu maiul”- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome. N-a fost nimic mai grav. Dar este de remarcat faptul, iar eu bănuiesc că este firesc, este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi”, a declarat medicul Emilian Imbri, la Digi 24.

Totodată, managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală a anunțat că va face o testare pentru anticorpi, în rândul persoanlului medical din instituția pe care o conduce. Medicul dorește să remarce dacă în rândul persoanelor care au dezvoltat reacții adverse în urma vaccinări s-au format mai mulți anticorpi, comparativ cu oamenii care nu au prezentat simptome după imunizare.

„Suntem curioși și vom face o testare pe persoane care n-au avut, după a doua vaccinare, decât o ușoară astenie, să vedem care este nivelul de anticorpi după cele zece zile de la rapel, și să facem și la persoanele care au avut o formă mai zgomotoasă, să vedem dacă există și vreo diferență de nivel de anticorpi”, a mai explicat el.

Vaccinarea în cazul persoanelor care fac COVID-19 după administrarea primei doze

În cazul oamenilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 între prima doză și rapel, medicul Emilian Imbri explică că procesul ar trebui să fie reluat, cu administrarea ambelor doze de ser, la aproximativ o lună după ce persoana s-a vindecat.

„N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul dnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, a mai declar Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș, pentru sursa citată mai sus.

Ultima oră