CORONAVIRUS. Klaus Iohannis: Dacă după 15 mai numărul infectărilor și al deceselor scade, putem să intrăm într-o fază de relaxare / Cineva propunea măsura aberantă ca persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla (VIDEO)

CORONAVIRUS. Klaus Iohannis: Dacă după 15 mai numărul infectărilor și al deceselor scade, putem să intrăm într-o fază de relaxare / Cineva propunea măsura aberantă ca persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit, marți, românilor pentru că cei mai mulți au respectat măsurile de restricție impuse de autorități în perioada Paștelui ortodox. Șeful statului a anunțat că dacă situația se va îmbunătăți în perioada următoare, din 15 mai autoritățile ar putea adopta măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

”Dacă după data de 15 mai dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă respectăm restricțiile și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare”, a anunțat președintele, pecizând că va fi vorba despre o relaxare graduală a măsurilor de restricție.

”Această relaxare va fi făcută în pași pentru că specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale, de către Guvern. Ele vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei și vor fi aduse la cunoștința publicului de către autorități”, a explicat Klaus Iohannis, care a vorbit despre un institut, ”de altfel, bine cotat”, care aprezentat recent un plan de urmat.

”Așa nu se poate. Nu poate veni fiecare institut un un plan propriu și să spună că așa se va întâmpla”, a avertizat Iohannis.

Klaus Iohannis, despre măsura carantinării persoanelor de peste 65 de ani: ”Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil”

În acest context, șeful statului a vorbit și despre propunerea venită de la managerul Institutului ”Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, potrivit căruia, persoanele de peste 65 de ani ar trebui plasate în carantină pentru o perioadă și chiar separate de familii, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Șeful statului a catalogat această idee drept una „aberantă” și a dat asigurări că nu se va impune o astfel de măsură în cazul vârstnicilor.

”A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un astfel de plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în nici un caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane”, a mai spusKlaus Iohannis.

În același timp, președintele a atras atenția asupra faptului că relaxarea restricțiilor va presupune o mai mare responsabilitate din partea fiecărui cetățean pentru a evita răspândirea COVID-19.

”E important să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și atunci responsabilitatea revine, mai mult decât până acum, fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct și va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de cei apropiați”, a mai precizat Iohannis.

Klaus Iohannis, despre relaxarea restricțiilor în România

Klaus Iohannis, către români: ”Vă mulțumesc că ați respectat măsurile impuse de autorități în aceste zile de sărbătoare”

Anterior, președintele a ținut să le mulțumească românilor care au respectat măsurile restrictive în perioada Sărbătorilor Pascale. Mesaje de mulțumire au fost adresate și reprezentanțilro bisericilor, autorităților și personalului medical.

”Vă mulțumesc că ați respectat măsurile impuse de autorități în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit să facem ce ne-am propus, fiecare să stea acasă și să sărbătorim Învierea Domnului așa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie. Vreau să mulțumesc bisericilor și preoților, care au avut o contribuție semnificativă în a asigura ceremoniile religioase astfel încât credincioșii să nu se expună riscurilor de contaminare.Mulțumiri se cuvin și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină acolo unde a fost nevoie. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical care, în timpce majoritatea austat acasă și au sărbătorit Paștele, au fost la serviciu și au avut grijă de cei bolnavi”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a condamnat violențele care au avut loc în unele zone ale țării

Pe de altă parte, Iohannis a condamnat manifestările violente din unele zone ale țării.

”Totuși, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ. Condamn cu fermitate manifestările violente care au fost puține, dar foarte vizibile”, a mai spus Klaus Iohannis.

Arestări în urma violențelor din București și Săcele

Amintim că în ultimele zile, mai multe scandaluri au izbucnit în cartiere din București, Ploiești, Săcele și Fetești, pe fondul consumului de alcool. Polițiștii și jandarmii au intervenit în forță, fiind nevoiți să tragă focuri de armă în plan vertical pentru a calma spiritele.

Cele mai violente scene au avut loc în orașul brașovean Săcele, unde mai multe familii s-au luat la bătaie cu furci, topoare și bâte, iar un șofer chiar a vrut să intre cu mașina în rivali. Opt persoane au fost arestate preventin în urma scandalului de proporții.

Arestări au avut loc și după violențele din cartierul bucureștean Rahova, unde în ciuda restricțiilor impuse de autorități, zeci de oameni au ieșit să petreacă în plină stradă.Vasile Badea alias Spartacus Idolu Fetelor, bărbatul care a condus revolta împotriva Poliției, Lider Nicușor, Constantin Gigi alias Lider Gigi, Ștefan Stângaciu și Antonio Dincă își vor petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor.

Peste 9.200 de cazuri de COVID-19 în România

Cele mai recente date prezentate, marți, de Grupul de Comunicare Strategică arată că, la nivel național, au fost confirmate 9.242 de cazuri de infectare cu COVID-19, cu 306 mai multe față de raportarea făcută luni. 245 de pacienți sunt internați, în acest moment, la terapie intensivă.

Bilanțul deceselor a ajuns la 482 de victime.

În același timp, 2.153 de români au fost declarați vindecați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.