O săptămână de la redeschiderea școlilor. Ministrul Educației: Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare

O săptămână de la redeschiderea școlilor. Ministrul Educației: Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare
Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică seară, că, din punct de vedere epidemiologic nu există îngrijorare cu privira la rata de infectare cu coronavirus în rândul elevilor și a cadrelor didactice după prima săptămână de la redeschidere școlilor. Riscul de contaminare nu poate fi eliminat complet, spune Cîmpeanu, însă, în acest moment rata de infectare din școli este mai mică decât cea de la nivel național.

Precăzările ministrului Educației, despre prima săptămână în care cursurile au avut loc față în față

Ministrul Cîmpeanu a mai precizat că la discuțiile referitoare la redeschiderea școlilor, avute în luna ianuarie și la începutul lunii februarie, experții în domeniul epidemiologiei au considerat că riscul de infectare este ”gestionabil”.

„Prima discuţie a fost în 15 ianuarie, când a apărut discuţia cu începerea şcolilor cu prezenţă fizică. Apoi a fost discuţia din 2 februarie. La ambele discuţii, experţii în epidemiologie, pentru că ei sunt cei care ar trebui să se pronunţe, au considerat că riscul este gestionabil. Desigur, riscul nu poate fi eliminat complet. Pentru că, dacă ar putea fi eliminat complet, se cheamă că am fi încheiat pandemia. 290 de elevi infectaţi, cu precizarea că infectarea s-a făcut anterior începerii şcolii, deci factorul de prezenţă fizică în şcoală nu a fost o cauză pentru infectările de săptămâna trecută. Sigur, va fi, alături de alte cauze, un factor pentru ceea ce vom avea săptămâna care începe mâine”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, potrivit News.ro.

Referindu-se la cei aproape 300 de elevi care au fost testași pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de la redeschiderea școlilor, Sorin Cîmpeanu a precizat din nou că aceștia au contractat virusul înainte de revenirea în bănci.

„Aceşti 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, adăugând că dacă se va ajunge în situația încare va fi necesar ca unitățile de învățământ să fie înschise, acest lucru se va întâmpla.

”Eu am credința că nu vom ajunge să închidem toate școlile, dar dacă, în ciuda credinței mele, vom ajunge în situația de închidere a școlilor să știți că nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru protecția sănătății oamenilor”, a dat asigurări Cîmpeanu.

Ministerul Sănătății: Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte

Precizările ministrului Educației vin în contextul în care, tot duminică, Ministerul Sănătății a făcut apel la părinți să fie foarte atenți la starea de sănătate a copiilor lor și să nu-i lasă să meargă la școală dacă observă orice simptom specific infecției cu coronavirus.

”Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei și la menținerea în școli a unui mediu sigur pentru copii, părinți, profesori și întreaga comunitate.

Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentruCOVID-19sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului și mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât și diareea. Dacă observi chiar și o parte din aceste simptome la copilul tău, îți recomandăm să îl ții acasă și să iei legătura cu medicul de familie cât mai repede”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.