Pepenii de Dăbuleni s-au întors în piețe. La ce prețuri se vând anul acesta

Pepenii de Dăbuleni s-au întors în piețe. La ce prețuri se vând anul acesta
FOTO: Pixabay.com

Pepenii de Dăbuleni sunt una dintre senzațiile verii pentru români. Odată ajunși în piețe, fiecare își allege fructul preferat în funcție de mărime, de gust și mai ales de preț. Atât adulții cât și copiii se bucură ori de câte ori văd o felie gustoasă și apetisantă de pepene, cunoscut și drept lubeniță.

Producătorii au început official sezonul de recoltat pepeni, iar aceștia au ajuns deja în piețele din Capitală și din alte zone ale țării, informează Playtech.ro.

Pepenele roșu sau lubenița este ideal pentru consumul în stare creduă, însă gospoinele știu și câteva trucuri și rețete în care să amestece fructul delicios. Smoothie-urile sunt o altă variantă delicioasă și mai ales sănătoasă în care poate fi mâncat pepenele roșu.

Ce preț au pepenii de Dăbuleni în 2020

Anul 2020 a adus o mică întârziere în prgramul de culegere al lubenițelor. Fermierii nu au putut recolta fructele mai devreme, având în vedere grindina care a afectat puternic zona. La acest moment însă lubenițele de vară au ajuns deja pe tarabe, prețul fiind de 3 lei/kilogram, potrivit sursei citate anerior.

Mai mult decât atât, fermierii locali ar fi chiar nemulțumiți de preț, din cauza importurilor. Lubenița românească având, la producător, un preț de pornire de 2 lei/kilogram.

2 Rețete delicioase cu lubeniță

Limonadă cu pepene roșu și mentă

Pentru preparat veți avea nevoie de:

o felie de lubeniță tăiată cubulețe, fără sâmburi și fără coajă

o lămâie

4-5 frunze de mentă

1,5 litri de apă

Mod de preparare

Pentru început, folosiți un blender sau un pasator pentru a tăia cubulețele de pepene. Feliați-le cu ajutorul aparatului până când veți obține un suc de pepene.

Cu ajutorul unei site, strecutați sucul de pene pentru a înlătura pula și pentru a obține o zeamă subțire. Stoarceți lămâia și puneți sucul într-o carafă sau într-un vas de dimensiuni mai mari. Peste sucul de lămâie turnați sucul de pepene și apa.

Tăiați frunzele de mentă în bucățele mici și amestecați-le în carafă. După gust, la final adăugați miere atât cât vă place. Se lasă la frigider să se răcească și se servește cu felii de lămâie drept decor sau frunze de mentă. Pentru o petrecere puteți să adăugați și paie colorate sau umbreluțe decorative.

Înghețată de pepene roșu

Cine nu iubește înghețata, mai ales în sezonul estival? Înghețata de pepene roșu este ușor de preparat și ai nevoie doar de:

2 felii de pepene roșu tăiate cubulețe, fără sâmburi și coajă

150 grame de iaurt grecesc

2 linguri de smântână

3 linguri de zahăr

1 linguriță de suc de lămâie

Puneți cubulețele de pepene într-un blender sau pasați cu un aparat specific. După ce ați obținut un suc de pepene într-un castron. Peste el adăugați restul ingredientelor și mixați până când veți obține un amestec omogen.

Lăsați amestecul într-o caserolă sau în forme speciale pentru înghețată la congelator, peste noapte sau timp de câteva ore. În primele 2 ore încercați să amestecați compoziția din 30 în 30 de minute, ca ingredientele să nu se separe.

După ce s-a transformat în înghețată o puteți servi alături de pișcoturi, biscuiți sau prajitura lava cake.